Економіка України
Подобається

Чому доходи держбюджету зростають, а зарплати – падають: деталі держбюджету 2017 року

23/09/2016
Чому доходи держбюджету зростають, а зарплати – падають: деталі держбюджету 2017 року

Не знаю чому, але завжди більше обговорюють проект держбюджету, ніж його виконання.  – повідомляє Корупція.Маркет

Ось і зараз говорять про проект держбюджету на 2017 рік, при цьому навіть ніхто не звернув уваги, що звіт про виконання держбюджету за 2015 рік депутати Верховної Ради навіть не затвердили. Парадокс.

Що відразу кидається в очі при читанні проект держбюджету-2017 — велика кількість обіцянок і гасел, які відразу здуваються, коли дивишся цифри проекту держбюджету.

А саме, заплановано зростання дохідної частини майже на 19% порівняно з поточним роком. Це просто запаморочливий показник, якщо врахувати, що зростання ВВП України на наступний рік очікується на рівні 3%. В нормальних країнах світу такого просто не буває. Якщо зростання ВВП 3%, то зростання доходної частини держбюджету країни може бути 3,5-3,7, в крайньому разі, 4%, але не шестикратно.

При цьому звертаємо увагу, що податкові надходження в 2017 році повинні зрости на 21% (порівняно з 2016-м). Це при цьому, що ставки податків не підвищують, а тільки обіцяють підвищити акцизи. Навряд чи за рахунок акцизів можна буде забезпечити таке зростання доходів держбюджету. Тому, швидше за все, уряд Гройсмана просто очікує зростання доходів держбюджету за рахунок посилення фіскального тиску на бізнес, під гаслом реформ. 

Наприклад, збір ПДВ повинен вирости на 21%. І, перш за все, повинен зрости ПДВ по імпортних товарах.

Уряд Гройсмана явно збирається наповнювати держбюджет за рахунок девальвації гривні і засилля імпортних товарів, і при цьому будуть нам розповідати про імпортозаміщення. 

Не забули в бюджеті-2017 і про населення. Українці повинні заплатити на 26% більше податків, ніж в 2016-му. Взагалі політика останніх років України з подачі МВФ зводиться до того, що українці все більше і більше платять податків до держбюджету, ось тільки віддачі від цих податків вони не бачать. Швидше, бачать, як зростає корупція, і постійно читають повідомлення про корупційні скандали в уряді і місцевих органах влади. Якось дивно борються з корупцією, а вона тільки виграє і виграє.

Але фіскального тиску буде явно мало, щоб задовольнити всі амбіції держчиновників, і тому планується наповнювати держбюджет за рахунок емісії гривні. Саме так можна виконати зобов'язання перерахувати в держбюджет 2017 року 41 млрд. грн у вигляді доходів НБУ. Всі розуміють, що ці доходи Валерія Гонтарєва робить за рахунок звичайної емісії гривні, яка надходить у бюджет і, тим самим, тільки розгойдує курс гривні та інфляцію. Будь-яка емісія гривні без реальної товарної маси тільки створює проблеми, зате дуже легко наповнює казну.

Близько 10,5 млрд. грн хочуть отримати за рахунок конфіскації майна корупціонерів. Варто, мабуть, нагадати, що на 2016 рік теж є план на суму 7,7 млрд. грн, які повинен отримати держбюджет за рахунок конфіскації майна корупціонерів. Але поки за вісім місяців держбюджет отримав всього 78 тис. грн. Тепер апетити більше, але що з цього вийде, покаже час.

Дуже багато говорять про міжнародної допомоги Україні. У проекті держбюджету заплановано отримати від ЄС та інших міжнародних організацій фінансову допомогу на суму 1,8 млрд. грн. До речі, в 2016 році очікували отримати від ЄС та інших міжнародних спонсорів 5,7 млрд. грн, а отримали за січень-серпень 2016 року лише 0,52 млрд. грн. Явно міжнародні організації не дуже хочуть закидати Україну грошима.

Що стосується витрат держбюджету на 2017 рік, то варто звернути увагу тільки на одну цифру — мінімальну заробітну плату. В кращому разі, вона у грудні 2017 року становитиме 1700 грн. Навіть якщо припустити, що курс долар/гривня буде 27,4 грн, що дуже малоймовірно, то виходить, що уряд Гройсмана свідомо закладає мінімальну заробітну плату нижче, ніж межа бідності в світі за методикою ООН. 

Виходить, що весь держбюджет на 2017 рік розраховується на те, що українці повинні жити за межею бідності, як слаборозвинена африканська країна. Тому всі ці розмови політиків про зростання доходів населення в наступному році і різного роду обіцянки, що економіка вийшла з кризи і життя налагоджується, м'яко кажучи, дещо бравурні. 

Насправді виходить, що доходи держбюджету зростають, а от доходи українців — ні. Як це було і п'ять, і десять років тому, уряд України збирає величезні податки і доходи і потім успішно їх "освоює", але при цьому життя людей не покращується.

На жаль, незважаючи на всі розмови та розповіді про реформи, на витрачання грантів МВФ і ЄС, на реформування державних фінансів, в Україні з держбюджетом все залишається по-старому. Ніхто з існуючої влади не має сміливості скласти реальний держбюджет України з реальними цифрами і фактами. 

Нехай він буде не такий бравурний і піарний, як проект держбюджету на 2017 рік, натомість громадяни, може, в перший раз побачили реальну картину стану економіки України, і вже тоді б можна було б чітко розуміти, що може і чого не може вітчизняна економіка, і куди йде вся ця економіка. А поки у нас держбюджету становлять для піару, не буде реального економічного зростання в Україні. І українці будуть заздрити полякам та румунам, а скоро, при такій роботі уряду, і жителям Буркіна-Фасо, Гондурас нас вже обігнав.
 


                         



Коментарі