Махінації
Подобається

Примарне вино за $ 45 млн. Як бізнесмен розбагатів на «дурничці»

04/09/2016
Примарне вино за $ 45 млн. Як бізнесмен розбагатів на «дурничці»

Тридцятого серпня більше 70 тисяч пляшок вина будуть розігруватися на заключному аукціоні з питань банкрутства компанії – постачальника дорогих вин Premier Cru. Ще дві з половиною тисячі пляшок, що зберігаються на складі компанії, повинні передати тим клієнтам, які вже за них заплатили, і цих людей можна назвати щасливчиками. Багато з тих, хто замовляв вино у Premier Cru, не побачать ні своїх грошей, ні товару.

Який оголосив себе банкрутом засновник і керівник компанії Джон Фокс зобов'язаний виплатити $ 45 млн компенсації своїм клієнтам, його будуть судити за шахрайство: на протязі двох десятиліть його компанія успішно водила за ніс покупців, серед яких були заможні люди з усього світу, і продавала їм неіснуюче вино. Як йому це вдавалося, розповідає Bloomberg Businessweek.

Колишній фінансовий директор компанії Shimao Property, одного з найбільших операторів нерухомості в Китаї, Лоуренс Вай-Мань Хуей вперше зіткнувся з Premier Cru в 2011 році. Магазин Фокса знаходився в Берклі (Каліфорнія) і пропонував своїм покупцям досить молоді, але дорогі вина – в основному європейські. Хуея здивували ціни – вони були на 10-30% нижче, ніж у інших рітейлерів. Фокс закуповував вино на сірому ринку і продавав на нього ф'ючерси. Його клієнтам доводилося чекати пляшки не по кілька місяців, як було у інших постачальників, а по кілька років. Не знаючи, коли він зможе отримати своє замовлення, Хуей все ж вирішив піти на угоду з Premier Cru – надто вже привабливою була ціна. До 2015 року він заплатив більше мільйона доларів за 600 пляшок. Але з тих пір до нього дійшла тільки одна.

Заснована ще в 1980 році, компанія Фокса процвітала і в 1990-ті, і в 2000-і роки. Сам Фокс працював з раннього ранку до самого вечора, рідко з'являвся на світських заходах, майже не подорожував і не оглядав виноградники. З клієнтами він спілкувався лише по електронній пошті. Вони ж, у свою чергу, розуміли, що за великими знижками на його товар має стояти якась хитра схема, але, як виражається Bloomberg, списували все це на його спритність і вміння знайти рідкісні вина за низькими цінами. Відносини з персоналом у нього були виключно теплі – про нього відгукувалися як про хороше і адекватному керівника. Всім своїм співробітникам Фокс надавав стовідсоткову медичну страховку і періодично відкривав для них пляшку-другу з запасників компанії.


                         



Коментарі