Махінації
Подобається

Водії: митниця шукає привід для відмови в пільгах на авто

01/09/2016
Водії: митниця шукає привід для відмови в пільгах на авто

Хоча пільгові акцизи на іномарки в Україні діють вже місяць (нагадаємо: з 1 серпня податок на авто рівня Євро-5 знижений в 7-20 разів в залежності від об'єму двигуна), особливого впливу на ринок б / у машин вони не справили, констатують експерти, передає Корупція.Маркет

За даними глави УКРІНФОРМ Романа Насирова, за перші 15 днів серпня в країну поставили всього 536 іномарок, а за підсумками місяця – 1,3 тис. Шт.

Як зазначив голова Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко, посилаючись на власні джерела в митній службі, за 28 днів цього місяця поставили 738 автомобілів.

"Де ж обіцяні народними депутатами 200 тис. Б / у авто, величезна поповнення бюджету? (Саме така прогнозна цифра була озвучена в пояснювальній записці до законопроекту про зниження акцизів – ред.) ", – Дивується експерт.

І нагадує, як свого часу парламентарії "говорили, що не дадуть автосалонам-" спекулянтам "наживатися на імпорті б / у авто, а дадуть право імпорту з пільговим акцизом тільки особисто громадянам".

"І що? Де десятки тисяч авто? Чи не везуть їх українці з багатьох причин (відсутність закордонного паспорта, Шенгена, досвіду по визначенню якості авто і перегоні машини через ЄС, неможливість викупу недорогих авто на заводах і в лізингових компаніях і т. Д) ", – пояснив Назаренко.

Втім, як вдалося з'ясувати журналістам, поспілкувавшись з "гонщиками" і рядовими українцями, які спробували завезти пільгові автомобілі, насправді причина незначного ввезення іномарок не тільки в об'єктивних факторах.

Палиці в колеса водіям активно ставлять митники, які заявляють, що керуються виключно нормами нового закону про знижені акцизи, але на ділі шукає будь-які способи причепитися до українців і відмовити їм у пільговій розмитненні машин.

Митниця не дає добро

Як розповіли водії, українські митники використовують кілька вже стали стандартними "пасток".

Одна з головних – вимога підтвердити країну походження, що ввозиться іномарки. Формально все законно. Вводячи пільгові акцизи, народні депутати спеціально обумовили, що діють нові ставки лише на б / у авто "не з країн агресорів", тобто на машини з Росії вони не поширюються.

Але українці, які купили машину в Європі, часто навіть не підозрюють, що потрібно пред'являти додаткову довідку про те, що це авто не російське. На кордоні ж їм пропонують або повертатися назад за довідками, або митниць автомобіль по повному акцизу. Природно, на останній варіант практично ніхто не погоджується.

Парадокс ситуації полягає в тому, що ті ж німці, у яких українці масово купують старі авто, не видають подібних довідок, а купча на машину, оформлена в Німеччині, не є для наших митників достатнім підтвердженням того, що авто «не російське".

Щоб вирішити проблему, українці купують потрібні довідки в Польщі: тамтешні фірми швидко зорієнтувалися і штампують їх всього по 25-30 євро.

Але водії, у яких є "зайві" гроші, але немає часу на оформлення зайвих паперів, змушені розмитнювати автомобілі зі сплатою повного акцизу, а це кілька тисяч євро.

Про те, що такі випадки дійсно є, розповів гонщик з Львівської області, який попросив не називати його імені.

На чому ловлять водіїв

В арсеналі у митників є і інші "зачіпки", що дозволяють їм тиснути на водіїв. "Можуть поставити під сумнів вартість авто, навіть є сума, зазначена в нотаріально завіреному договорі купівлі-продажу. Є випадки, коли водіїв звинувачують в "скручивании" спідометра, стверджуючи, що "пробіг занадто маленький". Питають, де взяв гроші на покупку, адже за законом через кордон можна провезти 10 тис. Євро, а авто рівня Євро-5, як правило, коштує дорожче ", розповів львівський водій.

Мета цих причіпок одна – змусити людину або розмитнити авто за повним акцизу, або як мінімум "поділитися" з митником. "Гонщики" розповіли, що на різних митницях авто оцінюють в різну суму, що впливає на підсумковий розмір нарахованого акцизу. При наявності потрібних зв'язків і 1-3 тис. Євро податок реально зменшити в рази.

Зрозуміло, що "страшилки" про проблеми на митниці масово поширюються в водійському середовищі, обростаючи все новими і новими подробицями. Так, навіть ті українці, які раніше збиралися з'їздити за авто в Європу, мають гроші, візу і не бояться тривалих переїздів, тепер задумалися, чи варто вплутуватися в таку авантюру. Тому навряд чи варто очікувати істотного зростання поставок "дешевих" іномарок з ЄС, цілком можливо, що їх число буде навіть зменшуватися.

Людмила Ксьонз
 


                         



Коментарі