Економіка України
Подобається

Студентам ПТУ і коледжів рекомендовано не платити стипендії (відео)

01/09/2016
Студентам ПТУ і коледжів рекомендовано не платити стипендії (відео)

Міський голова Мелітополя Сергій Мінько готує звернення до ВР України з питання фінансування ПТУ і коледжів з державного бюджету. Справа в тому, що центральна влада не тільки перекладає функції фінансування цих навчальних закладів на місцеві органи влади, а й рекомендує не виплачувати учням стипендію, повідомляє Корупція.Маркет

– Я сподіваюся, що депутати підтримають звернення мера міста до центральної влади. Згідно з рекомендацією Міністерства фінансів України 28.07. 2016 року за формуванні бюджету на 2017 рік ПТУ і коледжів повинні перейти на фінансування місцевих і обласних бюджетів. Однак в цій рекомендації є тільки видаткова стаття, а ось рядок додаткового фінансування Мінфін не прописав. Ми вважаємо, що для місцевого і обласного бюджетів не прийнятні такі витрати і будемо звертатися до вищестоящих органів, щоб на місця дали фінансування, – повідомив на брифінгу депутат обласної ради Іван Федоров.

За інформацією депутата облради, на утримання ПТУ і технікумів Мелітополя необхідно від 36 до 40 млн. Грн. на рік. І в ці витрати не входять ремонти, закупівля обладнання. Скільки коштів додатково необхідно буде з бюджету Мелітополя виділяти ще й на коледжі, чиновник не уточнив. В цілому на область розмір суми для коледжів становить близько 600 млн. Грн. без держсубвенцій.

Крім того, Мінфін рекомендував владі на місцях скасувати стипендії учням та студентам, окрім дітей пільгових категорій. Рекомендовано отримання студентами освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» виключно на контрактній формі навчання.

– Такий підхід призведе до соціальної напруги в суспільстві. Зменшення державного замовлення, істотно вплинуло на аграрні, агротехнологічні, технічні та педагогічні спеціальності регіональних вузів, разом зі скасуванням цільових направлень для сільської молоді неможливий рівний доступ до освітніх послуг випускників шкіл сільської місцевості, – впевнені представники місцевої влади.

Депутати облради вже звернулися з пропозицією до Міністерства фінансів України про те, щоб, в разі передачі з державної форми власності в комунальну власність ПТУ, технікумів і коледжів, держава забезпечила відповідно до вимог бюджетного законодавства додатковий фінансовий ресурс для місцевих бюджетів. Депутати Запорізької облради вже подали звернення на адресу центральних органів влади. Аналогічне звернення мер ініціює прийняти і на найближчій сесії Мелітопольської міської ради.


                         



Коментарі