Економіка України
Подобається

Українець виготовляє швейцарський сир у Закарпатті

18/08/2016
Українець виготовляє швейцарський сир у Закарпатті

Швейцарські сири виробляє українець на Закарпатті. Для виготовлення таких використовують лише натуральні інгредієнти, а кілограм делікатесу коштує від 200 до 370 гривень. Про це кореспонденту розповів Петро Пригара з села Нижнє Селище Хустського району Закарпаття.

"Вчився варити сир у пастухів в Альпах біля Грюєра у полонині на висоті 1400 метрів над рівнем моря. Сир варився на дровах. Те господарство не мало електрики: був генератор і мідний котел для виготовлення сиру", – каже Петро.

На будівництво сироварні чоловік взяв безвідсотковий кредит в міжнародній організації на 15 років. Увесь комплекс обійшовся у 130 тисяч євро.

" Головна умова міжнародної організації, що проект має бути соціальним. Максимальна кількість людей має бути задіяна. Запланували, що сировину будемо брати у селян.

З 800 дворів майже 600 здають молоко з нашого села. Ще в 5 селах організували збір молока та приймальні молочні пункти"

В сироварні працює 8 людей. Усіх працівників навчали за кордоном.

"Перші три роки сироварня працювала у збиток, – каже Пригара. – Були проблеми з кількістю молока, взимку нам його катастрофічно не вистачало, також не мали досвіду як збувати сир. Потім я взяв термобокс з сиром і поїхав у Львів та Київ. Пропонував свої сири в супермаркетах, пропонував людям. Гарно пішли екскурсії на підприємство. До нас почали приїздити групи туристів аби подивитися на виробництво і скуштувати сир. З дорослого беремо 50 гривень за дегустацію, з дитини 30 гривень. Нарізаю сири та наливаємо келих вина".


                         



Коментарі