Економіка України
Подобається

НБУ заробив на банках-банкрутах понад 255 мільйонів гривень

31/07/2016
НБУ заробив на банках-банкрутах понад 255 мільйонів гривень

Лише за перші півроку банкопаду Національний банк Україні на реалізації майна неплатоспроможних фінустанов заробив 255,3 мільйона гривень. За даними прес-служби регулятора, найбільше у скарбничку надійшло від продажу нерухомості ПАТ «КБ» Надра», ПАТ «Брокбізнесбанк», ПАТ «Банк Форум».

– Активної реалізації заставного майна та майнових прав у першому кварталі 2016 році вимагала тривала процедура виведення неплатоспроможних банків із ринку, – пояснює директор департаменту управління ризиками НБУ Ігор Будник. – У другому ж кварталі такі процедури щодо багатьох неплатоспроможних банків завершилися, тому продаж заставного майна пожвавився.

Власне, назвати цей процес заробітком, за словами економістів, не можна, оскільки ці кошти забезпечують фінансування Фонду гарантування вкладів.

– Ними розраховуються з кредиторами і власниками депозитів. Тобто тут говорити, що НБУ заробив, це дуже умовно, – зазначає кандидат економічних наук Б. Сторощук. – Люди не розуміють суть грошей, бо у Радянському Союзі ціни буди жорстко контрольовані, а гроші – безконтрольні. У ринковій економіці гроші дуже жорстко контролюють, але ціни – безконтрольні. І людям дуже важко ламати цю свідомість. Тобто радянська система у голові до кінця не зламалася, через що нова не може вкоренитися.


                         



Коментарі