Економіка світу
Подобається

Ось чому халати лікарів традиційно білого кольору

28/07/2016
Ось чому халати лікарів традиційно білого кольору

Яку асоціацію у вас викликають білі халати? Зазвичай одну: ми в надійних руках професіоналів, і нашому житті більше нічого не загрожує. Білі халати лікарів викликають у людини довіру на підсвідомому рівні.

Насправді, як уніформа для військових, так і білий халат – давно звична для нашого ока спецодяг для медичного персоналу. Лікарі, медсестри і навіть санітари – весь персонал поліклініки або лікарні найчастіше одягнений в білу одежу. Але так було далеко не завжди.

Чому ж 75% медичного персоналу в усьому світі носить уніформу білого кольору? Давайте розберемося.

Спочатку про білих халатах заговорили в другій половині 19-го століття. До цього стандартна уніформа лікаря була такою: фартух і рукавички, якщо це була серйозна операція. Ось і вся «спецодяг». Лікарів в давні часи дізнавалися не по одежинці, а знали, як героїв свого часу, в обличчя.

Вперше про необхідність використовувати білі халати заговорили англійці. Джозеф Лістер, англійський лікар, розвинув цілу теорію про антисептичних властивостях білого халата і почав наукову полеміку на цю тему. Трохи пізніше в наукову полеміку «втрутилася» саме життя. На початку минулого століття, під час епідемії іспанки в 1918 році, в результаті якої загинуло близько мільйона осіб, почалося масове впровадження білих халатів.

Крім того, в минулому столітті за білим халатам судили про професіоналізм хірургів. Так, якість виконаної операції визначалося за наявністю крові одязі. У наш час білий халат зайняв міцні позиції у всіх сферах життя, де потрібно чистота і стерильність.

Нещодавно суперечки про спецодяг лікарів поновилися, і в Англії вирішили відмовитися від білих халатів. Але такий експеримент провалився через те, що до лікарів без халатів пацієнти ставилися з побоюванням і недовірою, а часом навіть з переляком.

Але чому ж колір халата саме білий? А чи не бежевий, лимонний, ніжно-блакитний? Більш-менш зрозумілу відповідь на це питання дає наука про колір колориметрия. Напевно ви помічали, як змінюється наш настрій, коли ми бачимо той чи інший колір, які емоції він викликає.

Якщо вірити колориметрии, білий колір налаштовує людину на самовіддачу, відкритість, повноту думок, єдність, незайманість, чистоту. Тобто він робить благотворний вплив на пацієнтів. Люди в білих халатах завжди викликають особливу довіру у пацієнта.

Крім цього, вченими з Великобританії доведено, що халат білого кольору підсилює концентрацію медперсоналу на виконуваній роботі. І, що дуже важливо в роботі лікаря, надягаючи білий халат, він робить менше помилок. Таким чином, прийнята уніформа допомагає лікареві ставитися до своєї роботи відповідальніше, краще концентруватися на виконуваній роботі, робити менше помилок – а це означає, рятувати людські життя.


                         



Коментарі