Махінації
Подобається

Росія продовжує роботи на морському шельфі України – ДПСУ

17/07/2016
Росія продовжує роботи на морському шельфі України – ДПСУ

Росія продовжує незаконні розвідувально-бурові роботи на морському шельфі України, повідомили в українській прикордонній службі, повідомляє Корупція.Маркет

Там наголосили, що це є грубим порушенням норм Конвенції ООН з морського права та закону "Про виключну (морську) економічну зону України".

Прикордонники розповіли, що 16-17 липня виявили та задокументували відбуксирування самопідйомної бурової установки "Сиваш" з рейду порту у Чорноморському до району Голіцинського газового родовища, що розташоване в економічній зоні України.

"При обстеженні району родовища на бурових установках та платформах прикордонники зафіксували перебування озброєних осіб", – ідеться у повідомленні.

160717133616_black_sea_gas_640x360_unian_nocredit

Платформа належить ДАТ "Чорноморнафтогаз", у ДПСУ зазначили, що під час анексії Криму у 2014 році її незаконно захопила Росія.

Екіпажам повідомили про порушення та відповідальність, додали прикордонники. Міністерство закордонних справ України готує ноту російській стороні.

Раніше в Україні обговорювали плани створення міжнародного консорціуму із розробки родовищ нафти й газу на українській часттні шельфу Чорного моря.

До 2015 року "Чорноморнафтогаз" планував освоїти сім нових родовищ, дооблаштува два діючих і вивести річне добування природного газу на рівень 3 мільярдів кубометрів.

У 2013 році Кабмін уклав угоду про розділ продукції із розробки Скіфської ділянки шельфу Чорного моря з компаніями ExxonMobil, Shell та OMV Petrum.

Після переходу Криму під російський контроль ті компанії відмовилися від своїх намірів працювати у Чорному морі.

Більшість країн-членів ООН засуджують анексію українського півострова Росією. У зв'язку з цим у червні Рада ЄС на рік подовжила санкції проти Росії.

Російський президент Володимир Путін вважає, що його країна не порушила у Криму міжнародного права.


                         



Коментарі