76% українців збідніли за два останні роки

08/07/2016
76% українців збідніли за два останні роки

За два останніх року 48% громадян України рівень добробут значно погіршився,  у 28% – незначно, свідчать дані соціологічного дослідження «12 кроків до світу: економічні наслідки військового конфлікту в Донбасі», проведеного громадською ініціативою «Відновлення Донбасу». Партнером в дослідженні виступила компанія «TNS Ukraine».

 

Так, на питання «Як економічні реформи відбилися на сімейному бюджеті?» 53% респондентів в Україні підтвердили, що їх сімейний бюджет значно зменшився.

Як зазначила на прес-конференції в Києві в четвер керівник ініціативи «Відновлення Донбасу» Олена Петряєва, «на ринку праці склалася критична ситуація». «Рівень безробіття в Україні досяг 9%. Серед молоді безробітних 23%. На одну вакансію вже претендують до 19 осіб. Якщо на початок року на обліках в центрах зайнятості стояло 700 тис. чоловік, то за перший квартал 2016 року працевлаштувалося лише 120 тис. 21% жителів України готові виїхати на роботу в країни Євросоюзу.

Найбільше таких бажаючих на заході і півночі України та найменше на територіях, неконтрольованих українською владою. І все це на тлі катастрофічного падіння добробуту наших громадян. Країна втрачає своє населення», – повідомила вона.

Респондентам на вибір було запропоновано визначити кілька напрямів для економічного прориву в Україні. Як жителі України, так і жителі неконтрольованих територій проявили одностайність у цьому питанні. На перше місце (62% жителів України і 51% жителів АТО) поставили сільське господарство. Потім важка промисловість, інформаційні технології та туризм.

Окремим блоком у дослідженні були надані податкові питання, які показали єдність усіх громадян України. Так, на питання «чи Підтримуєте ви збільшення податків у воєнний час?» 78% респондентів відповіли, що не підтримують. 87% опитаних жителів України не відчули на собі реформи в податковій сфері, а 59% сказали, що реформи в податковій сфері не сприяють розвитку малого та середнього бізнесу в Україні.

Також більшість громадян (31% по Україні і 29% жителів АТО) зазначили, що податки зросли, і платити їх стало важче. Дослідження проводилося на всій території України, включаючи і території на яких органи державної влади тимчасово не виконують свої повноваження (за винятком АР Крим).

Всього було опитано 2000 чоловіків і жінок у віці від 18 років і старше.


                         



Коментарі