Економіка України
Подобається

Реформа Укрзалізниці: від електронних квитків до вагонів-автомобілевозів

05/07/2016
Реформа Укрзалізниці: від електронних квитків до вагонів-автомобілевозів

5 липня 2016 року Міністр інфраструктури Володимир Омелян зробив заяву про майбутній перехід публічного акціонерного товариства Укрзалізниця на роботу в режимі онлайн. Днем раніше міністр повідомив про необхідність введення заборони на використання пасажирських вагонів, що мають несправності.

В останній раз про поліпшення онлайн-сервісів в Укрзалізниці говорили 8 червня, коли на сайті Міністерства інфраструктури з'явилася інформація про адаптацію сервісу продажу електронних квитків для людей з порушенням зору. Тоді тестувалися звукові синтезатори мови.

Не минуло й місяця – як міністерство пішло ще далі й анонсувало повний перехід компанії на роботу в режимі онлайн. "Укрзалізниця повинна перейти в режим онлайн у всьому: від бухгалтерії до електронного квитка", – заявив Міністр інфраструктури України Володимир Омелян, пояснюючи це тим, що при кожній зміні правління компанії залишається купа паперів, яку неможливо перевірити, а на її вивчення йде півроку.

Планується, що в майбутньому власник вантажу зможе його відправляти через комп'ютер, не знайомлячись з експедиторами та системами роботи державних структур. Тим часом генеральний директор Укрзалізниці Войцех Бальчун, який вступив на посаду 6 червня, наполягає на необхідності повного аудиту інфраструктури компанії, що допоможе інтегрувати наявні системи її функціонування в нову.

На думку прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, нове керівництво компанії на чолі з Бальчуном допоможе подолати корупцію на підприємстві, посприяє його модернізації та підвищить якість послуг.

"Укрзалізниця десятиліттями була годівницею для тих, хто на ній сидів. Звідти витікали мільярди, не сотні тисяч, а мільярди, десятиліттями. Амбіційний план нового керівника говорить про те, що ми заощадимо за перший рік роботи менеджменту не менше 7 млрд грн", – зазначив прем'єр, додавши, що на зміну радянським залізницям має прийти європейське сучасне підприємство.

Про те, що реформа Укрзалізниці допоможе зміцнити міжнародне партнерство, говорить і Міністр інфраструктури. До слова, сприяння конкурентоспроможності галузі зафіксовано як частина третього етапу реформи залізниць в Україні.

Крім введення режиму онлайн, на компанію чекає низка інших нововведень. Зокрема, влітку на маршрут не виходитимуть вагони поїздів з несправними кондиціонерами. Крім того, в Україні вже з'явилися спеціальні вагони-велосипедовози для пасажирів з велосипедами, а також вагони-автомобілевози, де водій може "влаштувати" свій транспортний засіб.

Нагадаємо, 2 червня 2016 року Верховна Рада України заборонила приватизацію Укрзалізниці, посилаючись на захист інтересів держави та забезпечення її економічної безпеки.


                         



Коментарі