Економіка України
Подобається

Держава утримує на плаву тільки два банки

28/06/2016
Держава утримує на плаву тільки два банки

Екс-депутат Василь Горбаль заявив, що більше за всіх фінансування від держави отримали "Приватбанк" та "Ощадбанк". Він уточнює, що на всі державні банки виділили рефінансування 13 мільярдів гривень, а "Приватбанк" отримав у два рази більше. Це тепер ставить за обов'язок державі регулювати стан справ у ньому.

"Якщо взяти державні банки, то з 240 млрд гривень коштів фізичних і юридичних осіб 140 млрд – це юридичні особи, решта – фізичні. У "Приваті" пропорція зворотня: з 188 – 140 млрд гривень – це фізичні особи. Відповідно, це банк дійсно ощадний. І по тій ідеї, яку ми обговорювали в 2008-2009 рр., повинні були бути внесені певні обмеження з точки зору ризикових, кредитних операцій", – говорить він в інтерв'ю "112-Україна".

Горбаль уточнює, що з усіх державних банків найбільше отримав "Ощадбанк", що робить його більш ефективним.

"Щодо банку "Михайлівський", то я розумів, що у нього ризикова модель побудови бізнесу. Агресивне зростання, поява нових відділень, найвищі ставки залучення. Явно треба було посилити контроль за цим банком. У 2008-2009 рр. Ми говорили про такі терміни, як "ощадність" банків. Тобто якщо у банку, в пасивах, вклади населення понад 50%, то необхідно вносити такий критерій і обмежувати ризикові операції", – додає він, передає Корупція.Маркет.


                         



Коментарі