Економіка України
Подобається

Що іноземцям подобається в Україні

23/06/2016
Що іноземцям подобається в Україні

В Американській торговельній палаті стверджують, що потенційних інвесторів цікавлять наше сільське господарство, IT і товари масового попиту, але дратує корупція
Американська торгова палата в рамках підготовки щорічної публікації "Україна: огляд економіки 2016" провела дослідження інвестиційного клімату в нашій країні. В опитуванні взяли участь 166 респондентів-членів Палати.

"Ми одні з перших, до кого приїжджають потенційні інвестори, тому що вони ходять отримати об'єктивну картину того, що відбувається. Наприклад, два тижні тому у нас були представники семи фондів з США. Наша економіка досягла дна і основне питання зараз для всіх, як швидко вона почне від нього "відштовхуватися". Але зацікавленість вже однозначно є ", – розповів UBR.ua президент Американської торгової палати Енді Гундер, передає Корупція.Маркет.

В ході дослідження бізнес визначив перспективні напрямки на 2016 р.

Більшість (64%) поставили на перше місце сільське господарство. У той же час, підприємці вважають, що цей сектор потребує розвитку альтернативних інструментів фінансової підтримки для дрібних і середніх фермерів, подальшої дерегуляції (спрощення процесу отримання дозволів) та введення в обіг ринку земель сільськогосподарського призначення.

До перспективних сегментах також були віднесені інформаційні технології, ринок товарів масового споживання, банківські та фінансові послуги та ін.

"Варто зазначити, що все-таки до банків зараз інтерес мінімальний. Всі чекають поліпшення економічної ситуації в країні", – зауважив Енді Гундер.
У той же час, бізнес більше вимагає подальших змін у податковій політиці (73%), митному регулюванні (64%), правової політики (62%), охороні здоров'я (61%) та інвестиційної політики (53%).

Разом з тим, головною проблемою для бізнесу, поки що залишається корупція (75%).

"З механізмів, покликаних змінити ситуацію на краще, можна, в першу чергу, виділити необхідність впровадження відкритих тендерів за участю незалежних аудиторів, кадрові зміни, впровадження дієвих механізмів відповідальності за корупційні дії і реформування системи державного управління", – зауважив у розмові з UBR. ua Енді Гундер.

Бізнесмени критикують також нашу правову систему (16%) і бюрократизацію (9%).

"Так, проблеми як і раніше є з СБУ, митницею, податковою, прокуратурою тощо., Але в той же час, є і багато хорошого. Наприклад, минулої середи в Миколаєві відкривали новий комплекс з виробництва рослинної олії – інвестиції компанії Bunge на $ 280 млн. Поруч в Південному Cargill будує глибоководний порт на $ 100 млн. Unilever запустить чайну фабрику в Гостомелі за $ 8,3 млн. у Тернополі компанія Сумітомо почала виробляти автомобільні кабелі для Volkswagen і Audi. А Fujikura в жовтні 2016 роки планує запустити в експлуатацію ще один завод кабельних мереж для автомобілів у Львівській області. Все це говорить про те, що зацікавленість у інвесторів в Україні однозначно є ", – зазначив у розмові з UBR.ua Енді Гундер.


                         



Коментарі