Економіка України
Подобається

Ціни на квартири в Україні скоро знову зміняться

20/06/2016
Ціни на квартири в Україні скоро знову зміняться

Уже пройшло два місяці, як курс долара зафіксувався на позначці 25 грн. Така стабілізація призвела до пожвавлення продажів на ринку нерухомості. Передає Корупція.Маркет 

Найчастіше люди купують однокімнатні по $ 22-26 тис. або двокімнатні по $ 40-45 тис.

Експерти прогнозують, що через стабілізації курсу американського долара, ціни на квартири в Україні знову підуть вгору.

"Але якщо ще в березні-квітні люди просто вивчали варіанти, то тепер при стабілізації курсу долара кількість угод зросла в 2-3 рази. Так, якщо на початку весни у брокерів було по 2-3 угоди на місяць, то зараз їх по 6-8 ", – розповів столичний ріелтор Максим Єрмоленко.

За його словами, люди активізувалися і в покупках новобудов, де "квадрат" коштує $ 500-600.

Якщо попит на покупку житла збережеться найближчі кілька місяців, це призведе до того, що самі бюджетні варіанти розкуплять, і залишаться пропозиції дорожче, кажуть ріелтори. "Це призведе до штучного зростання цін, коли вартість" квадрата "в дешевих варіантах складе не $ 800, а $ 1000 ", – каже Єрмоленко. При цьому ріелтор додає, що таке пожвавлення ринку і невелике зростання цін можливі лише при збереженні курсу долара в діапазоні 25-26 грн хоча б до кінця року.

У свою чергу, економіст Іван Нікітченко вважає, що восени курс долара підніметься на 1-2 позначки: "Цей сценарій закладений в прогнозі уряду. Він реальний, якщо в країні не буде загострення конфлікту на Донбасі, і ми отримаємо транш від МВФ. При цьому невелике зростання курсу долара обумовлений і початком бізнес-сезону – восени традиційно зростає попит на валюту. Так що діапазон в $ 25-26 / грн реальний".

А ось аналітик SV development Сергій Костецький сумнівається, що стабільний курс вплине на зростання цін на ринку нерухомості: "Проблема в тому, що витрати на утримання нерухомості ростуть – з'явився податок на нерухомість, дуже кусаються комунальні тарифи. Тому зараз квартиру вже неможливо купити чисто з інвестиційних міркувань, в надії, що її вдасться вигідно здати в оренду або перепродати через кілька років з великою націнкою. Так що, швидше за все, ціни на житло ще кілька років будуть на дні".


                         



Коментарі