Економіка України
Подобається

“Євробачення” на носі: ціни в українських готелях злетять в три рази

27/05/2016
“Євробачення” на носі: ціни в українських готелях злетять в три рази

хостел

У період з липня по серпень українські хостели можуть підняти ціни на 10-20%. Таким чином, номери для кількох людей будуть починатися від 130 грн за добу, а двомісні — від 400 гривень.

Однак у 2017 році вартість номерів і зовсім може злетіти в два-три рази через проведення в Україні "Євробачення", повідомляє Корупція Маркет.

У 2015 році багато українських хостелів були заповнені клієнтами лише наполовину. Не менш збитковими для них стали і травневі свята 2016 року. Через це власники хостелів мають намір компенсувати свої втрати підвищенням цін влітку.

"У травні київські хостели добре заповнювалися тільки на вихідні, і в основному групами. Що стосується решти днів, то заїздів було набагато менше, ніж у минулому році", — розповіла віце-президент Всеукраїнської хостел-асоціації Олена Іващенко.

Але влітку власники хостелів очікують напливу туристів. І якщо в період, коли з клієнтами була напружена ситуація, міні-готелі були змушені опускати ціни на 10-40 грн з людини в добу, то в сезон відпусток вони мають намір підвищити розцінки.

Зараз вартість проживання в стандартному хостелі в багатомісному номері в середньому коливається від 100 до 150 грн з людини на добу. В двомісному доведеться заплатити 350-500 гривень.

"Влітку ціна буде стартувати з 130 грн в загальному номері і з 400 грн за двомісний номер. Подорожчання на 10-20% заплановано на липень-серпень", — розповіли в адміністрації мережі одеських хостелів Star і Star-2.

Співробітники хостелів відзначають, що терміни бронювання номерів часто залежать від мети поїздки клієнтів. Туристичні групи зупиняються на одну-дві ночі, учасники спортивних змагань та конференцій — на три-чотири. Туристи-одинаки просять забронювати їм ліжко-місце на дві-чотири ночі. В таких курортних містах, як, наприклад, Одеса, номери можуть знімати на тиждень.

"Змінився і портрет середньостатистичного постояльця — зараз це переважно внутрішні туристи, для яких в першу чергу важлива ціна", — зазначив власник мережі міні-готелів DREAM Hostel Євген Лавренюк.

Щоб заслужити лояльність клієнтів, багато хостелів надають безкоштовні чай та каву, допомагають організувати екскурсії та інше.

Слід зазначити, що навіть в умовах кризи в Україні продовжують відкриватися нові хостели. Щомісяця про себе заявляє як мінімум один-два об'єкти, які дотримуються стандартів Міжнародної федерації хостелів. У столиці з'являється в середньому три-чотири нових міні-готелів у рік.

Сплеск активності потенційних інвесторів може статися під час "Євробачення-2017". При цьому в українських хостелах відзначають, що бажають розпочати такий бізнес, слід розуміти, що лише один пісенний конкурс європейського масштабу, який триває лише тиждень, не здатний окупити відкриття готелю. Навіть багатьом нинішнім власникам потрібно підтягнути рівень послуг і сервісу, щоб розраховувати на залучення європейських туристів.

Однак можливість заробити все-таки з'явиться.

"Ціни, швидше за все, виростуть в два-три рази, особливо враховуючи, що зараз вони знаходяться на критично низькому рівні, як для Європи", — зазначив Лавренюк.

Втім, за словами Іващенка, з досвіду минулого "Євробачення" і "Євро-2012", ті, хто різко підняв свої розцінки, прогоріли, а ті, хто підвищив їх максимум на 50%, змогли заробити.

Але в будь-якому випадку заповнюваність повинна бути гарною, вважають експерти. Ситуацію могло би покращити прийняття законодавчих актів щодо стандартизації та контролю роботи хостелів в Україні.

 


                         



Коментарі