Технології
Подобається

Експерти запропонували декілька способів знизити тарифи на світло

05/02/2016
Експерти запропонували декілька способів знизити тарифи на світло

Присутність монополістів на ринку енергетики не дає йому розвиватися, і це в кінцевому підсумку сприяє зростанню тарифів на електроенергію – як для підприємств, так і простих українців. Один із виходів – реприватизація.
Таку думку в прямому ефірі "Обозревателя" висловили віце-президент Луганської Торгово-промислової палати Ольга Тагієва і президент Чернігівської Торгово-промислової палати Костянтин Іванов.        
За словами Тагієва, через монополістів в Україні просто немає конкурентного ринку енергетики.

1418633850_______1391160582

"Конкурентного ринку енергетики у нас немає. Будь-яке підприємство, яке хоче постачати електроенергію з енергоринку, має укласти договір з обленерго на транспортування електричної енергії. Природно, в Україні незалежні постачальники не можуть заявити про свої підприємства. Їм не просто не підписують договори, а навіть не передають реєстри на енергоринок", – сказала експерт.
Як зазначив Іванов, вихід із ситуації, що склалася, є: забрати у монополіста права "договірної ціни", тоді на ринку енергетики стануть прозорішими відносини між постачальниками і споживачами.  
"Перше, що потрібно зробити – забрати у монополіста право договірної ціни. Немає прозорого ціноутворення. Таким чином, ми зможемо хоча б на економічному рівні зрівняти відносини між монополістом і споживачем. Хоча аспектів набагато більше", – вважає експерт.
Альтернативний варіант виходу зі сформованої ситуації – реприватизація.    
"Що стосується змін, то нам доводилося чути і таке – реприватизація. Ми думали на зорі нашої незалежності, що прийдуть не олігархи, а класні менеджери, які інвестують і будуть самі економічно ефективними, будуть наповнювати казну податками, зможуть побудувати цивілізовані відносини між постачальниками і споживачами. На жаль, цей сценарій не відбувся. І якщо сьогодні подивитися ретроспективним поглядом, за які гроші відбувся викуп цих активів, порівняти із сьогоднішньою ціною, то це було продано за копійки. Реприватизація – політично непопулярна дія… Я думаю, що тут потрібна політична воля. Зламати ці офшорні ширми і зробити додаткове регулювання. Тоді буде достатній контроль держави і контроль суспільства за базовою галуззю економіки", – наголосив Костянтин Іванов.


                         



Коментарі