Дизайн
Подобається

Під Барановичами в землянці живе людина: «Я на пляшках маю більше, ніж робітники на заводі» (ФОТО)

31/12/2015
Під Барановичами в землянці живе людина: «Я на пляшках маю більше, ніж робітники на заводі» (ФОТО)

0 (3)

47-річний Сергій живе в лісі недалеко від Барановичів.
"Хто там? Міліція? – На стукіт відгукнувся сонний голос. – Ні? Зараз відкрию".
Крізь скло в дверях видна запалена свічка, фігура господаря – він піднявся з ліжка і відмикає двері.
«Я так і думав, що рано чи пізно і журналісти приїдуть, – в напівтемряві каже чоловік, – останнім часом я став популярним,« шпана »околишня справжні паломництва влаштовує, щоб на мене подивитися. І звідки тільки вони все знають … Відчуваю, скоро доведеться переїжджати ».
 
«Ми вас не …»

60779

«Ось на« ви »не треба, давайте відразу домовимося. Ненавиджу. Останній раз мене на «ви» на суді називали. Тому можна просто – Сергій. Влаштовуйтесь », – запрошує господар.
землянка
 
«Землянку два місяці влаштовував

61536

У землянці у Сергія тепло, а після зимового лісу навіть жарко – землянка добре обігрівається буржуйкою, а ще вдобавок оббита килимами. Частина «кімнати» займають кладка дров і стіл, на якому – тарілка, свічка і старий радіоприймач. Сам Сергій сидить на ліжку, одягнений в треники і майку. З гладко поголеним обличчям і без характерного запаху, він зовсім не схожий на стереотипного бомжа.
землянка
«Землянку я місяці два будував, почав в минулому жовтні, – закурюючи, розповідає Сергій. – Життя приперла так, що довелося в ліс йти.
Яма тут, на щастя, вже була, я її лише трохи поглибив, стіни підрівняти, потім дахом накрив. А все, що тут є, я на звалищах відшукав: двері, ліжко, тумбу. Килим, наприклад, який до стелі прибитий: він весь запорошений був! Щіткою по ньому пройшовся – і хоч на ринок винось! З ліжком така ж історія. А ось буржуйку довелося пошукати – викупив на металлопріемке. Так минулу зиму і перекантувався. А тепер в теплі живу, ще й одяг у труби сушити можна ».
землянка
З вимовних без жалю слів зрозуміло, що умови життя Сергія задовольняють – холодильником йому служить яма з льодом, гаряча вода теж завжди поруч – можна взяти на заправці, а митися він раз на тиждень ходить у баню.
землянка

 

33417 42391 52612

 

«Ну бомж я, і що? Мені тепер по підвалах шлятися і клопів годувати? – Міркує Сергій. – Ні дякую. Мені тут добре: вранці встав, дров нарубав, на свіжому повітрі розім'явся. А далі працювати треба. Адже сьогодні життя така: працюють навіть бомжі. Нічого не роблять тільки ледарі, найостанніші, я їх називаю «бичі» – це ті, що під магазинами з простягнутою рукою стоять, шукають, до кого б в кишеню залізти.
А я ось місто обійшов – ті ж пляшки зібрав, той же картон, метал. Дивишся – вже й копійка є. А що стосується міліції – то я ж нікому не заважаю. Якби інакше було – вже давно зігнали б ».
землянка
 
«Мені з жінками не щастить»

На просте запитання, що ж привело його в землянку, Сергій відповідає неохоче – каже, що справа плутане.
«Розумієш, мені вже 47 років, дочка є і внучка, – скупо каже господар землянки. – Дочка в США живе, одружена. Вона в мене від першої дружини – ми розійшлися з нею некрасиво, через дрібниць якихось. Я і подумав: чого вже ту нещасну однушку ділити? Та пішов. Давно це було. Мені взагалі з жінками не щастить – не розумію я, що їм потрібно. Вони хочуть, щоб ти і гроші заробляв, і поруч весь час був. Але так не буває!
Скільки разів я потім ще заводив відносини, все даремно: тягне мене кудись, не можу на місці сидіти. Життя мене покидала – і в Росії жив, й тут. Раніше працював у Москві, але вже не їжджу: здоров'я не те, та й «кидають» часто. Бандитські там звичаї ».
землянка
 
«Хочеш в Європу? Так і ти живи по-європейськи »

Монолог господаря перериває скрип дверей – чорна кішка прошмигівает з вулиці в землянку.
«Це моя красуня – Бетті. Навчилася сама дверівідкривати – лапою. Уявляєш? Одного разу життя мені ось так врятувала – випив я якось, заснув Не буду приховувати, з сигаретою в руці. Матрац від неї почав тліти. А я сплю, нічого не чую. І Бетті, мабуть, якось це відчула – сама відкрила двері, почала на мене стрибати, особа дряпати. Я прокидаюся – а тут диму-диму! »
землянка
Після того випадку, за словами Сергія, до алкоголю він ставиться обережніше: п'яним спати не лягає.
«Я не алкоголік. Якщо є що, то можу випити, звичайно. Але не так, щоб у мене «труби горіли» – краще чого поїсти купити, ніж все переводити на пійло. Здоровіше буду.
А білоруси дійсно багато п'ють. Мене задовбало вже по лісі сміття прибирати: що не день новий пикничок і нові пляшки валяються. Соромно. А ще назви ці – «Євроопт», «євроремонт». Смішно це.
Хочеш в Європу? Так і живи по-європейськи. А то самі ще і дупу не навчилися підтирати, а вже пальці – віялом, і кажуть – «євро». Хіба швед чи німець ось так кине сміття собі під ноги? Та він сто, двісті метрів, якщо потрібно, пройде до мусорки.
Ох, не заздрю ​​я лісничому. Адже що він може зробити? Гуляє компанія з десяти «рив», наприклад, – так що, ти до них підійдеш і зауваження зробиш? Ніколи! Добре ще якщо тільки пошлють, а то ж і голову можуть проломити. Я б і сам, якщо чесно, пішов би в лісничі, мені подобається жити в лісі. Я ж бачу – цей гай вмирає: його короїд гризе, дерева гниють, давно не чищений ».
землянка
 
«Приходять до мене поїсти»

«Чому не підете працювати? Що не дає? »- Запитуємо у Сергія. Той недовго щиро сміється і починає пояснювати: «Дивися, я на пляшках тільки й металі близько чотирьох мільйонів на місяць маю. А якщо постараюся, то і всі п'ять, – переконує Сергій. – А що мені держава запропонувати може? Роботу за два-три мільйони? І навіщо вона мені?
Ось історія з життя. Прийшов до мене недавно знайомий, працює на одному із заводів в Барановичах. І що ти думаєш? Він мені каже: «Серьога, я пити не хочу, дай мені поїсти». І це не мої фантазії – у людини кредити, дружина і двоє дітей, яких нагодувати треба, в школу зібрати. Він на роботу ходить три рази на тиждень, оскільки завод «стоїть», а їсти хочеться все сім днів. Людина навіть той ноутбук, який дочки брав в кредит, в ломбард вніс, щоб з банком розрахуватися. Ось так і живемо. І не він один такий в місті.
А наш пан президент або як його там, Лукашенко, нарікає на дармоїдів. Так приїжджай ти сам сюди і подивися, як люди живуть! Розберися! А то сказати просто, мовляв, давайте там будь-кого змусимо працювати – це, я вважаю, неправильно ».
землянка


 62891 72718

«Я закликаю працювати мізками»

«Вмирати буду – не піду просити. Я так вихований, в інтернаті ріс. У мене немає такого – йти і когось просити. Ну здоровий же мужик, 47 років! Пішов з сім'ї, з дому – значить, буду жити в землянці. Але йти і просити когось, вішати на інших свої проблеми? Вибачте …
Нічого їсти? Іди пляшки збирай. Мало грошей? Чи не випивку купуй, а хліба окраєць. Немає чого курити? Не кури, нічого стріляти. З чого це мені хтось повинен допомагати? Он, скільки дітей хворих – нехай їм допомагають. А я мужик чи не мужик? »
Сергій завершує філософські роздуми, мовчки замислюється і говорить на прощання:
«Знаєте, що я з цього життя виніс? Кілька корисних речей, якими можу поділитися з іншими. Перше – я закликаю користуватися своїми мізками. Вони у кожного є, але не у всіх задіяні. Я теж без мізків жив раніше, але років п'ять тому навчився трохи ними ворушити.
землянка
А по-друге, ніколи не лізьте в чужі справи. Живіть своїм життям і будете щасливі – хоч в землянці, хоч у пентхаусі. Ну ладно, вже ніч, засиділися ми ».
Сергій виходить зі свого житла, розганяє ліхтариком нічну темряву і променем світла показує: «Тримайтеся геть того напрямку, пройдете трохи – побачите вогні заправки, а там і місто, інше життя. Прощайте ».


                         



Коментарі