Економіка України
Подобається

Економія від Яценюка: в Україні скасують шкільне харчування і введуть податок на житло. Інфографіка

15/12/2015
Економія від Яценюка: в Україні скасують шкільне харчування і введуть податок на житло. Інфографіка

258128

Разом із проектом Державного бюджету Кабінет Міністрів України подав і законопроекти, які серйозно його підкоригують. Наприклад, це стосується харчування дітей у дитячих садках і початковій школі, а також поповнення місцевих бюджетів за рахунок оплати населенням податку на нерухомість.

Якщо цього року батьки оплачують 60% харчування у садочках (а минулого року це було 50%), то в новому році розмір оплати будуть встановлювати місцеві органи самоврядування. Це означає, що якщо в місцевому бюджеті є гроші, то він зможе покрити витрати на дитячі обіди, а якщо ні, то батькам доведеться платити самим. А от оплачувати харчування дітей у 1-4-х класах місцева влада вже не буде, за винятком пільговиків.
Місцеві бюджети серйозно постраждають з огляду на те, що фактично більшу частину сплачених податків до місцевої скарбниці буде забирати держава. Не передбачається ніяких субвенцій для покриття різниці тарифів на ЖКГ, оскільки тепер в Україні вони вважаються економічно обґрунтованими.

За словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, все це зроблено на вимогу Міжнародного валютного фонду. "Нам пропонують жити за рахунок місцевих бюджетів. Фактично 40% субвенцій – гроші, які держбюджет давав місцевій владі, – тепер скасовуються. Це величезна сума. Але МВФ вважає, що на цьому потрібно економити. Тим більше, держава фактично забирає у місцевої влади більшу частину податків фізосіб. Наприклад, Києву залишають тільки 40% податків, решті міст – 75%. Але натомість пропонують заробляти самим. І головний дохід буде від збору податків за нерухомість. Причому МВФ пропонує нам брати плату за всю площу житла", – говорить Охріменко.
За його підрахунками, якщо ми підемо згідно з рекомендаціями фонду, то, наприклад, за двокімнатну хрущовку доведеться заплатити 2 тис. гривень на рік. Причому платити потрібно буде два рази на рік – по тисячі.
"Але якщо в Києві та великих містах ще якось викрутяться, то в сільських місцевостях, де живуть одні пенсіонери та ППшники, або в депресивних регіонах, де роботи немає, доведеться дуже важко. З чого людям платити додаткові податки на нерухомість?" – говорить Охріменко. До того ж, щоб зібрати податки на нерухомість, потрібні реєстри, яких в Україні немає. "Якщо з житлом ще реєстри створені, то практично не враховані земельні ділянки та нежитлова нерухомість, така, як гаражі і стоянки, з них теж треба брати плату", – говорить Охріменко.

Також за новими правилами Міністерство фінансів та Пенсійний фонд запитуватимуть у банків інформацію про рахунки громадян (кредити, депозити, поточні рахунки). Таким чином, чиновники збираються боротися з тими, хто, маючи нормальні доходи, користуються субсидіями на оплату комуналки і виплату пільг. Обмежують і розмір пенсії – її межа складе 10 740 грн. Без спецпенсій (призначені до літа 2015 року) залишать чинних прокурорів, держслужбовців і наукових співробітників. Бібліотекам, музеям і театрам запропонують заробляти самим – Кабмін пропонує розширити їм список можливостей, а ціни буде встановлювати Мінфін.
Однак економічний експерт Андрій Блінов вважає, що, незважаючи ні на що, бюджет реально виконати. "Бюджет, незважаючи на всі його мінуси, є реальним. Але, на жаль, я не бачу планування на три роки вперед якихось державних програм, цього тут немає", – говорить Блінов.


                         



Коментарі