Махінації
Подобається

Фішки магазинів, які змушують нас нестримно купувати

30/10/2015
Фішки магазинів, які змушують нас нестримно купувати

Експерти нейромаркетинга навчилися буквально впливати на нашу підсвідомість.

1445930520_ulovka

Згідно вченим, тільки 5% процесу прийняття рішень відбувається усвідомлено, а 95% – це неусвідомлений вибір, коли ми самі не знаємо, що нами рухає. І експерти нейромаркетинга навчилися буквально впливати на нашу підсвідомість.

У магазинах Європи та Америки з'являються особливі «криві дзеркала», в яких покупці виглядають кілограмів на 5 стрункішими, повідомляє Business Insider. Каліфорнійська компанія-виробник так і називається: Skinny Mirror («стройнящіе дзеркало»).

Дослідження в одному зі шведських магазинів показало, що люди, приміряють речі в кабінках зі Skinny Mirror, подобалися собі більше і в підсумку купували більше товарів. З них 88% пішли з покупкою. З тих, хто бачили себе в звичайних дзеркалах – на 15% менше. В цілому, «група Skinny Mirror» забезпечила 54% загальних продажів цього магазину.

Виявляється, є цілий напрям на основі науки про мозок – так званий нейромаркетинг. Вона виникла відносно недавно, років 10 тому, хоча деякі трюки стали використовувати ще задовго до цього.

Фактрум публікує добірку хитрощів, які використовують фахівці, щоб змусити нас витрачати гроші, хочемо ми того чи ні.

Колір

Це якраз один з найстаріших перевірених стимулів. Знаючи, наприклад, що червоний колір викликає у людини відчуття голоду, найбільші мережі фастфуду (McDonald's, KFC, Pizza Hut та інші) щедро використовують його в оформленні своїх ресторанів, рекламі та іншої атрибутики.

А ще той же McDonald's заманює вас жовтим кольором, який піднімає настрій, створює відчуття дружелюбності і теплоти.

Запах

Ніколи не помічали, що в багатьох торговельних центрах прямо біля входу продають свіжу випічку, які-небудь інші ароматну смакоту або квіти? Такий нюховий стимул змушує вас вмить забути про рішення строго дотримуватися поставленої мети. Це турбота не про те, щоб покупці були ситі, а навпаки, щоб у них виникло відчуття голоду, адже похід по магазинах на голодний шлунок – це розорення для вас і прибуток для них.

Дефіцит

Сезонні розпродажі, щасливі години, рекламні акції … Коли вам випадає шанс купити щось в строго обмежений час, то ви мимоволі йдете і купуєте. Був такий експеримент.

Перед покупцями поставили дві скляних банки з шоколадками – майже порожню і повну, і запитали яких шоколадок їм більше хочеться. Звичайно, більш бажаними виявилися ті, яких залишилося мало.

Такий трюк використовують не тільки супермаркети, але й, наприклад, авіакомпанії – коли оголошують, що на такий-то рейс залишилося стільки-то місць.

«Ми такі ж, як ви»

Компанії, орієнтовані на масового покупця, хочуть, щоб ви думали, що вони нічим не відрізняються від вас, і тим самим викликати у вас симпатію.

Наприклад, менеджери магазинів можуть довірливо розповідати вам, як самі користуються тим чи іншим товаром. Або «по-дружньому» діляться історіями, які доводять, що у них (або у їх родичів) такі ж проблеми, як і у вас.

«Хибна мета»

Це коли вас підштовхують до потрібного вибору, пропонуючи менш виграшний варіант. У психології це відомо як фреймінговий ефект, або ефект встановлення рамок.

Приклад. Читачам журналу запропонували 2 варіанти підписки – «тільки онлайн» за $ 59 або «онлайн + друковані номера» за $ 129 на рік. Більшість схилялися до більш дешевого варіанту, поки їм не запропонували третій – «тільки друковані номера» за $ 129. Ця «помилкова мета» створила відчуття, що «онлайн + друк» за ту ж ціну – це оптимальний вибір.

З цієї ж причини відвідувачі ресторанів найчастіше вибирають вина середньої цінової категорії, хоча нічого не знають про їх якість.

Шрифт

Одного разу дослідження показало, що напис простим шрифтом на банці консервів привернула 64% потенційних покупців, тоді як химерний курсив зацікавив 100% учасників.

А в ресторані красиво оформлене меню, ніби написане від руки, створює враження, що і страви тут вишукані. І хоча це можуть бути звичайні бургери, ресторан продасть їх вам за завищеною ціною.

Музика

Ви напевно помічали, що вона звучить в більшості магазинів. У дешевих не дуже-то піклуються про її якість, або періодично ганяють одні й ті ж рекламні оголошення, які починають вас дратувати.

Інша справа торгові центри, де нерідко можна почути класику в живому виконанні. Виявляється, це надихає нас на неспішну прогулянку уздовж вітрин і на більш дорогі покупки.

 

Першим цю новину поширив агрегатор Корупція.Інфо 

https://play.google.com/store/apps/details?id=info.korupciya.news&hl=ru

 


                         



Коментарі