Економіка світу
Подобається

Саудівська Аравія може залишитись без грошей вже через 5 років, – МВФ

26/10/2015
Саудівська Аравія може залишитись без грошей вже через 5 років, – МВФ

485169_flag_saudovskoj_aravii_1920x1080_www_gdefon_ru_00927400

При ціні на нафту приблизно $50 за барель Саудівська Аравія та інші країни Перської затоки ризикують залишитися без грошей вже через п'ять років або навіть раніше

Про це говориться в жовтневому прогнозі Міжнародного валютного фонду.

За оцінками експертів МВФ, тільки цьогорічне падіння цін на нафту обійдеться саудівському бюджету в $360 млрд втрачених доходів. При цьому в Саудівській Аравії, Бахрейні та Омані – на відміну від ОАЕ, Кувейту і Катару, які готові до десятиліть низьких цін на нафту – розмір екстрених фондів досить малий.

"Експортерам нафти доведеться міняти підходи до витрачання коштів і одержання доходів бюджету для забезпечення фінансової стійкості", – йдеться у звіті.

Саудівської Аравії та Бахрейну низькі ціни на нафту загрожують особливо серйозно, оскільки для формування збалансованого бюджету їм потрібні ціни в $106 і $107 за барель відповідно (для порівняння: Кувейту – $49, Ірану – $72, ОАЕ – $73).

Зараз кризові запаси саудівського бюджету перевищують $700 млрд, однак ця сума швидко скорочується, і уряд країни вже почало приймати рішення щодо виходу з ситуації: вже продано держоблігації на $4 млрд, а Центробанк вивів з-за кордону до $70 млрд.

Зараз ціни на нафту залишаються на кілька доларів нижче за позначку в $50 за барель: Brent коштує $47,99, WTI – $44,73. При цих цінах Іран може "протриматися" до десяти років, однак у МВФ поки обережно оцінюють перспективи розвитку іранської економіки після зняття міжнародних санкцій і виходу країни на світовий ринок нафти.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що падіння нафтових цін змусило Саудівську Аравію забрати мільярди із зарубіжних інвестфондів.

 


                         



Коментарі