Економіка світу
Подобається

Робота по 6 годин і стриптиз біля вікна: українець розповів про життя в Швеції

23/10/2015
Робота по 6 годин і стриптиз біля вікна: українець розповів про життя в Швеції

Журналіст "КП в Україні", перебуваючи Швеції розповів, чим ще відрізняється це європейське місто від інших.
 

СІМЕЙНИЙ ПОБУТ – реаліті-шоу "За склом"
Кожен новий день починається з півночі. От і я пройшовся по місту в цей час. Тиша неймовірна! Навіть у моєму рідному Путивлі (Сумська обл.), Де населення менше 20000, ночами щось хоч скрипить або попискує. Тут же, де живе 315 гомосапієнсів, мабуть, всі підшипники давно змащені, а попісківателі пішли в утиль. І все ж я знайшов життя!

138729

Йдете по вулиці і наче у реаліті-шоу "За склом" – спостерігаєте сімейні ідилії у вікнах будинків: ось мужик в трусах сидить перед телевізором, ось жінка кришить салатик на кухні, а ось оголена парочка дуріє, ганяючись один за одним по квартирі .. . Все це видно, бо штори тут – моветон! Така ось мила традиція – величезні вікна, які майже ніхто не завішує. Рай для вуаєристів, яким я себе і відчув, проходячи по нічному Мальме …
Даю фото без людей, тому як попередили – якщо в ЗМІ вийде фото, де показана приватне життя, судів не уникнути. Тобто дивитися на шведську сім'ю можна, але показувати іншим – зась.

Багато хто з вас напевно бачили (і знають) про колоритні підворіття Одеси та Львова. Тут їх теж достатньо, Тільки вони кардинально відрізняються. Такі гарні і акуратні. А дворики – "картина маслом"! Таки у нас все не так.

502901

ОГОРОЖІ – У КЛІТИНАХ
Вранці, коли побачив парканчики поруч з деякими будинками, я був вражений – це ж купи каміння, закутих у дротові клітини! Такими "огорожами" тут частенько прикривають прибудинкові велопарковки.

575774

ВЕЛОСИПЕДНИЙ РАЙ
Доріжки для велосипедистів тут є всюди, як і велопарковки – і біля будинків, і поряд з офісами. До речі, саме у людей поділених є перевага перед пішоходами та автомобілістами. Зелене світло для велосипедистів світить частіше, ніж для інших. І вони носяться тут як очманілі, тому часто біля будинків можна побачити табличку, де людина веде на повідку равлика і напис, що означає: "Їдьте повільніше – грають діти".

192175

До речі, приблизно 50% жителів Мальме добираються на роботу на велосипедах (з квітня по жовтень).

РОБОТА: НЕДОВГО І ТЕЖ ВСЕ НА ВИДУ
У шведів зараз нова тенденція – вони переходять з 8-годинного робочого дня на 6-годинний. При цьому запевняють (і доводять на практиці), що це не знімає продуктивність праці, а навпаки.

– Наша практика показує, що 8-годинний робочий день не такий ефективний, як думають люди, – говорить генеральний директор компанії Filimundus Лайнус Фелд. – Фокусуватися на роботі протягом восьми годин надзвичайно важко. Доводиться змішувати роботу з чимось іншим для різноманітності (соцмережі, наприклад). Стає важко розбиратися з особистим життям, проводити час з сім'єю, а це в підсумку б'є по продуктивності праці … А після зменшення тривалості робочого дня у співробітників спостерігається зростання ентузіазму – вони не відчувають себе вичавленими до кінця дня, тому з більшою охотою повертаються на роботу на наступний день.
До речі, для шведів норма провести обідні перерву не в кафе або офісі, а на березі водойми або в парку зі склянкою кави і щільним перекусом. Така собі медитація по-європейськи.
МАФи по-шведськи: дерев'яні будиночки
Повеселили місцеві фермерські ларьки, поруч з якими виставлені холодильники, в яких продається всяка їжа (див. Фото). Нам би такі МАФи – екологічно чисті і з вигляду дуже симпатичні.

902704

 

 


                         



Коментарі