Махінації
Подобається

Махінації Volkswagen розслідують 45 американських штатів

21/10/2015
Махінації Volkswagen розслідують 45 американських штатів

14342740951volkswagen

У розслідуванні відносно німецького авіабудівного концерну Volkswagen, викритого у використанні програмного забезпечення, яке дозволяє обійти жорсткі екологічні норми, беруть участь генеральні прокуратури 45 американських штатів і федерального округу Колумбія, передає ТАСС з посиланням на інформаційне агентство Associated Press.
Провідну роль взяли на себе генпрокуратури Нью-Йорка, Коннектикуту, Массачусетса, Орегона, Вашингтона і Теннессі, окремо від інших ведуть розслідування штати Каліфорнія і Техас. Всі вони налаштовані на тривалу тяжбу і передрікають автобудівельну гігантові штрафи і необхідність виплачувати компенсації на десятки мільярдів доларів.
"Це дійсно важлива справа, яка загрожує гігантськими економічними витратами і наслідками для здоров'я людей", – заявив генеральний прокурор штату Вісконсін Джим Дойл. Він прирівнює "дизельний скандал" до резонансного розгляду з тютюновими компаніями в США, які погодилися в результаті протягом 25 років виплачувати штатам компенсацію в розмірі 200 млрд доларів. Другим за масштабами виплат в Америці вважається результат позову проти п'яти найбільших у країні іпотечних компаній, які в 2012 році були змушені "дати добро" на штрафи і компенсацію власникам житла в розмірі 25 млрд доларів. "Дизельний скандал не такий масштабний, як тютюновий, але в принципі в його межах", – вважає Дойл.
"Відкрилася можливість направити потужний сигнал (всім автовиробникам), а штати можуть зіграти в цьому провідну роль", – зазначив сенатор Конгресу США, колишній генпрокурор штату Коннектикут Річард Блюменталь.
Екс-генпрокурор штату Мен Джеймс Тірні, який працює у школі права округу Колумбія, вважає, що Volkswagen, в першу чергу, буде розбиратися з можливими кримінальними звинуваченнями з боку федеральних відомств, а вже потім окремо або колективно з владою штатів та споживачами. "Поки кримінальну розгляд не буде вичерпано, ніхто не стане заводити розмову про громадянські позовах", – сказав Тірні. "Volkswagen захоче домовитися з усіма. Зрештою, всі 50 штатів виступлять разом, стовідсотково", – додав він.
У найближчі місяці генпрокуратури штатів звернуться до судів із запитами про надання автогігантом необхідної документації. Іллінойс і Нью-Йорк вже це зробили.
Volkswagen опинився в центрі скандалу після виявлення на автомобілях концерну з дизельними двигунами програмного забезпечення, яке дозволяє обійти жорсткі екологічні норми США.
Мова йде про пристрій, яке включає на повну потужність систему очищення вихлопу тільки під час відповідної перевірки машини. При штатної експлуатації авто дана система частково відключається.
Розслідування стосовно автогіганта розпочаті в ряді країн Європи і Азії.


                         



Коментарі