Махінації
Подобається

Як українських заробітчан у Польщі “кидають” на гроші

23/09/2015
Як українських заробітчан у Польщі “кидають” на гроші

383644670

Українці продовжують виїжджати на роботу у Польщу, тому що там їм обіцяють гарні і стабільні заробітки розповів київський кадровий менеджер Тамара Горбівненко.

"Вакансій у Польщі для українців завжди достатньо, – розказує Тамара. – Українці їдуть туди на заробітки, бо близько і робочу візу оформити неважко. Зарплати у три-чотири рази перевищують наші. Наприклад Олег працював сантехніком у Рівному на 2,5-3 тисячі гривень, а в Польщі заробляє 11-12 тисяч".

У жовтні на роботу в польські міста запрошують плиточників, фермерів, швачок, прибиральниць, охоронців.

"700 доларів у Польщі платять за сортування секунд-хенду, – говорить Тамара. – 600 доларів обіцяють за збір печериць у теплицях. Є кілька робочих місць на завод соків. Треба сортувати і мити овочі. Зарплата – 650-750 доларів. Виплачують зарплату у злотих".

"Українських заробітчан у Польщі стали "кидати" на гроші, – каже Євгенія Ільницька з Рівного. – Ми з чоловіком працювали 1,5 роки. Я спочатку пакувала товар на складі. Мала 2 тисячі злотих – 12 тисяч гривень. Знайома покликала робити сосиски на м'ясокомбінат. Там обіцяли 2,5 тисячі злотих, а заплатили 1,8".

Зарплати затримують, часто виплачують менше, ніж обіцяли.

"Чоловік Андрій робив брикети, потім пішов бити курей на птахофабрику, – говорить Ільницька. – Мав до 3 тисяч злотих. Але платили нерегулярно. Обіцяли безкоштовне житло, але, коли звільнявся, вирахували половину останньої зарплати за койко-місце".


                         



Коментарі