Економіка України
Подобається

Кредит не позбавить проблем

01/08/2015
Кредит не позбавить проблем

20140908132059_a090e

Україна в очікуванні чергового траншу від МВФ. Питання в тому, чи допоможе це вийти країні з економічної кризи. Думки експертів щодо позитивних зрушень в українській економіці від отриманого кредиту розходяться.

Президент інвестиційної групи Універ Тарас Козак вважає, що позитивне рішення Міжнародного валютного фонду щодо виділення наступного траншу кредиту збільшить золотовалютні резерви НБУ на $1,7 млрд, що сприятиме посиленню курсу гривні і стане сигналом для світу, що в Україні йдуть реформи.

"Якщо МВФ проголосує сьогодні "за" і виділить Україні другий транш, вірогідність чого 90%, це посприяє стабілізації і, можливо, навіть зміцненню гривні через збільшення золотовалютних резервів України. Це буде красномовним сигналом для світу, що в Україні йдуть реформи", – зазначив він.

Козак додав, що Україна отримає кошти на оплату імпорту і виплату боргів.

У разі, якщо рішення Фонду про виділення траншу буде відкладено, курс гривні знаходитиметься під тиском.

"Також триватиме, а можливо, навіть збільшиться, падіння економіки. Думаю, у відповідь на негативне рішення Фонду терміново збереться Верховна Рада, щоб ухвалити закон, щоб кредит все-таки дали", – зауважив він.

Головний фінансовий аналітик агентства "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран прогнозує, що виділення МВФ наступної порції кредиту однозначно позитивно позначиться на курсі гривні.

"Курс гривні трохи зросте. "Так" від Фонду буде позитивним сигналом для інвесторів, іноземних банків, які працюють в Україні", – каже він.

Водночас експерт НАН України Всеволод Степанюк відзначає, що кредити МВФ не допоможуть вирішити основні проблеми, які призвели до кризи в економіці.

"Транш МВФ можна використовувати лише на ті цілі, які прописані в меморандумі, і ні на що інше… Новий транш не може позитивно вплинути на економіку України. Буде продовжуватися "жах без кінця " і все. Кредит не дасть взагалі померти, але й до позитивних зрушень не приведе. Формально, дефолту може не бути, але питання в тому, що транші не йдуть на розвиток економіки ", – переконаний експерт.

За його словами, основними причинами економічної кризи залишаються погані відносини з Російською Федерацією та громадянська війна.

"Поки ці дві проблеми не вирішаться, жодні транші нам не допоможуть", – наголошує Степанюк.

У той же час, експерт вважає, що проблем з наданням траншу в 1,7 млрд доларів не буде. "Рада директорів прийме позитивне рішення в липні або перенесе його на вересень, тому що зараз – період відпустки. Але вони налаштовані прийняти позитивне рішення і нікуди від цього не дінуться", – переконаний аналітик.


                         



Коментарі