Економіка України
Подобається

Приватизація перших держпідприємств відбудеться вже до кінця року

23/06/2015
Приватизація перших держпідприємств відбудеться вже до кінця року

приватизація

Міністр економіки Айварас Абромавичус планує здійснити приватизацію державних підприємств. Перші із них цей процес охопить вже до кінця поточного року. Про це зазначають на сторінках всесвітньо відомого інтернет-ресурсу Deutsche Welle з посиланням на інформагентство Reuters.

Долю упередження мали б викликати слова міністра про те, що попит на деякі українські компанії, зокрема, київську енергетичну компанію "Центренерго" є не лише серед українців, але й за межами нашої країни. Крім названої енергетичної компанії під ризик/можливість бути приватизованою підпадає і такий виробник добрив, як "Одеський припортовий завод". Міністр переконаний, що кошти, вилучені із продажу цієї компанії будуть становити близько 500 мільйонів доларів. Саме Одеський припортовий завод міністр називає найбільшою компанією із понад 350-ти, які планують виставити на продаж.

Що ж стосується вище вказаної енергетичної компанії "Центренерго", то її продаж може принести бюджету міста Києва сотні мільйонів доларів. Що стосується оголошення конкретних суб’єктів, які готові придбати об’єкти української економіки, то пан міністр називає французьку компанію Gaz de France. Представники цієї компанії проявили неабияку зацікавленість у здійснення покупки "Центренерго". До висновку про недоцільність продажу компанії саме зараз підводять навіть слова міністра: “Це актив, який в ідеальній ситуації коштував би значно більше, ніж зараз”. У спілкуванні із журналістами Абрамовичус зазначив, що нині “країна стоїть на порозі дуже важких рішень”.

Багато компаній, такі, як вугільні шахти, збиткові і можуть мати від'ємне значення власного капіталу, тобто їх діяльність не лише не приносить прибутку, але навпаки призводить до економічних втрат. Тому в нинішній економічній ситуації виникає загроза продажу таких компаній за безцінь. Для того, аби їх діяльність не приносила економіці збитків. В той час, поки уряд країни намагається віднайти кошти на зміцнення вітчизняної економіки, яка за словами експертів, перебуває на межі банкрутства, його представники планують провести низку конференцій з метою залучення в економіку України іноземних інвестицій.

Серед найближчих таких подій – українсько-американська інвестиційна конференція, яка за планом має відбутися 13 липня у Вашингтоні. І хоча я не є економістом, все ж насмілюся висловити свої думки стосовно вищеописаної проблеми. Закордонні капіталовкладення, як на мене, можуть бути ефективним засобом оздоровлення економіки лише на етапі "гострої" її хвороби. Але якщо розраховувати на іноземні інвестиції, як основу будівництва економіки на довгу перспективу, то нічого іншого, крім повного проникнення іноземної економіки та висмоктування нею українських ресурсів ми не отримаємо.


                         



Коментарі