Економіка України
Подобається

Літо інвестицій: на яку валюту орієнтуватися в найближчому кварталі?

14/04/2015
Літо інвестицій: на яку валюту орієнтуватися в найближчому кварталі?

Питання «У якій валюті тримати гроші?», здавалося б, тимчасово втратило актуальність навіть для тих, у кого залишилися суттєві заощадження. Стрибок курсу долара США до всіх основних валют в лютому-березні послабив євро, а головне, призвів до падіння сировинних цін. Зміцнення долара допомагає країнам, які імпортують нафту, і б'є по цінах на руду і сталь. А зростання відсоткових ставок на багатьох ринках, що розвиваються, не дозволяє розраховувати на швидку стабілізацію цін, у тому числі й на українські активи.

Лето инвестиций

 

Достатньо поглянути, на якій фазі економічного циклу знаходиться світова економіка: ціни на акції та якісні облігації в США та інших розвинених країнах близькі до історичних максимумів, а сировина продовжує падати.

Ситуація в середньостроковій перспективі починає нагадувати кінець 1990-х років, коли економіка в світі зростала за рахунок США, потім зміцнення долара і падіння сировинних цін призвело до девальвації та численних дефолтів в Азії і до «несподіваної» фінансової катастрофи в Росії (1997-1998). І тільки через два роки, після істотного підвищення ставок Федеральною резервною системою (ФРС) − до 6,5% − і здуття фондового міхура в США, в світі почалася нова фаза зростання.


Інвесторам і бізнесу взагалі важливо бачити ознаки досягнення дна в економіці й на фінансовому ринку. Який індикатор підкаже, чи вже на дні курс гривні до долара або євро, ціни на бізнес-активи і борги? Чи варто купувати акції в США, якщо на фондовому ринку буде корекція або нафтові активи при мінімумі в цінах на нафту?У чому перечекати важкий період, коли купувати у себе на батьківщині ще зарано, а дорогі активи в розвинених країнах − уже пізно? Поки ФРС не почала піднімати відсоткову ставку і, відповідно, не відбулася корекція фінансових ринків США та ЄС, інвесторам краще залишатися в доларі та євро (причому євро можна спекулятивно купувати нижче 1,06 євро/$ з хорошими шансами побачити 1,10-1,11 євро/$). Але долар США середньостроково, швидше за все, продовжить зростання, і курс 1 євро/1 $ цілком можливий у 2015 році. У свою чергу це буде «тиснути» всі доларові ціни вниз.

З досвіду криз 1997-1999 років і меншою мірою короткострокової кризи 2008-2009 років (вплинула на всі ринки, але все ж залишилася перш за все «внутрішньоамериканськиою») критеріями досягнення дна в цінах на фінансові активи в 2015-му будуть:

− досягнення доларом максимальних значень до більшості валют в середині року (в першу чергу це буде помітно по євро − курс може знизитися до паритету);

− зниження ціни нафти в першому півріччі ще на 20% і більше, що може приблизно збігтися за часом із заповненням усіх резервних ємностей у США, ЄС і всіх танкерів (це вже близько).


У США та ЄС корекції фондового ринку повинні будуть завершитися до літа, ціни на активи почнуть рости. Купувати при цьому потрібно буде насамперед акції компаній-експортерів, які виграють від ослаблення національних валют. Потім настане черга нерухомості − від країн ЄС (Німеччини, Польщі, Латвії) до України (у великих містах). Перелом тренда також допоможе облігаціям ринків, що розвиваються, особливо бразильським, турецьким (і навіть російським, якщо, звісно, не буде посилено економічні санкції).Найважливішою точкою розвороту від падіння цін на сировину і на фінансових ринках, що розвиваються, буде рішення ФРС про перше підвищення ставки, швидше за все, на перші 0,25 в.п. у червні поточного року. Це хоч і викличе зміцнення долара, але позначиться негативно на цінах акцій і облігацій, а також покладе край підвищенню цін на енергоносії. В результаті валюти більшості ринків стабілізуються влітку-восени. Гривня в разі відсутності «сюрпризів» на сході країни може навіть зміцнитися на рівні, трохи нижчому за теперішній.

Таким чином, інвесторам варто, по-перше, почекати реалізації описаних вище подій на глобальних ринках: «дно» в нафти, ставка ФРС, курс долара до євро і корекція акцій в США. А по-друге − інвестувати на національних ринках тоді, коли на дні опиниться і споживчий попит.

За матераілами: forbes.ua

Джерело: Корупція.Маркет


                         



Коментарі