Економіка України
Подобається

Банкам заборонили вимагати старі кредити

11/04/2015
Банкам заборонили вимагати старі кредити

kredit-groshi-budilnik

Верховний суд України заборонив банкам відсуджувати у людей кредитні борги, а також штрафи і пені строком давності більше 3 років. Згідно з постановою ВСУ, у фінансистів на все про все є три роки, а якщо банк не вклався в термін – він залишився без грошей.

Новину повідомляє «Преса України», передає Корупція.маркет

З метою подовження строків позовної давності, тобто для того, щоб продовжувати вимагати від людей гроші за кредитами ще 10-річної давності, банки почали вдаватися до різних хитрощів.

Так, подаючи в суд позов про стягнення боргу банк, наприклад, вказує, що людина підписав кредитну угоду, до якої додавалися «Основні умови», не внесені в текст договору, але в ньому обумовлені. А вже в них і йдеться про згоду людини з продовженням терміну позовної давності, і про цілий перелік додаткових штрафів. 

«Так ось ВСУ при розгляді справи №6-16цс15 постановив – так бути не повинно. Якщо людина особисто не підписав документ про продовження строків позовної давності, то у банку є лише три роки на стягнення заборгованості, не більше того», – пояснив ситуацію старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.

Верховний Суд роз'яснив, що юридичного значення і юридичних наслідків не мають такі документи, в яких містяться умови надання і користування банківським кредитом, не передбачені самим договором кредиту і якщо безпосередньо позичальник не підписував їх як додаток до договору.


                         



Коментарі