Махінації
Подобається

Економіка і корупція 2015

06/04/2015
Економіка і корупція 2015

корупція економіка

Сфера економіки — це саме те середовище, заради якого чиновник і вступає у корупційні зв'язки, де корупція живиться і де найбільші прибутки. Тому зворотний вплив корупції на економіку особливо небезпечний, оскільки знижує ефективність економічної політики держави, змушує приватний бізнес переходити у тіньовий сектор, що тягне за собою порушення законодавства, спотворює систему оподаткування і правила підприємницької діяльності, підштовхує підприємців вирішувати свої питання поза правовим полем. Приклади корупційних ситуацій у 2015 році, які мали вплив на держбюджет України.

1. У Києві чиновників спіймали на розтраті 1 мільйона

Відносно посадовців управління агропромислового розвитку Києво-Святошинської райдержадміністрації розпочато кримінальне провадження за розтрату 1 мільйона гривень.

Про це повідомляє прокуратура Київської області.

Установлено, що посадові особи порушили вимоги закону під час процедури проведення конкурсних торгів для закупівлі інженерних послуг.

Зокрема, документація одного з двох учасників конкурсу не відповідала вимогам законодавства про державні закупівлі. Посадовці були зобов’язані відхилити пропозицію даного учасника та відмінити процедуру торгів.

“Незважаючи на порушення, за результатами конкурсу, проведено закупівлю інженерних послуг вартістю 5 мільйонів гривень. У подальшому управлінням упродовж 2013 року переможцю торгів перераховано майже 1 мільйон гривень, чим спричинено державі збитки на вказану суму”, – йдеться в повідомленні.

У прокуратурі наголосили, що станом на кінець березня 2015 року роботи підприємством фактично не виконано.

Досудове розслідування проводиться за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

2. Банкіри привласнили $440 тис. і €130 тис., виділених на військову техніку

Головна військова прокуратура виявила факт привласнення службовими особами одного з комерційних банків державних коштів, що належали одному із вітчизняних підприємств оборонно-промислового комплексу.

Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

Зокрема встановлено, що службові особи зазначеного банку замість виконання платіжних доручень за поставку озброєння та військової техніки для потреб Збройних сил України присвоїли кошти державного підприємства на суму понад 440 тис. доларів США та 130 тис. євро, чим завдали державі збитків на відповідну суму.

За вказаним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення службовцями банку кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах).

3. Керівництво «Борисполя» привласнило сім мільйонів

Прокуратура Київської області розпочала кримінальне провадження за фактом привласнення керівництвом аеропорту “Бориспіль” понад семи мільйонів гривень шляхом несплати прибутку до бюджету.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури.

Зокрема, фінансовим планом на 2014 рік було визначено відрахування частини прибутку до держбюджету у розмірі 30%, однак керівництво аеропорту у звіті про виконання фінансового плану облікувало збитки, в той час як фактично отримало прибуток за підсумками дев’яти місяців 2014 року.

Як наслідок, до бюджету не сплачено понад сім мільйонів гривень прибутку, зазначають у відомстві.

На даний час проводиться досудове розслідування за статтею про привласнення чужого майна шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах.

4. Депутат Київради: В столиці більше 140 незаконних забудов

У Києві більш ніж 144 протиправні забудови, за фактом яких порушені кримінальні провадження.

Про це Громадському радіорозповіла депутат Київради Олена Єскіна.

Вона додала, що ще є низка забудов, якими будуть займатися правоохоронні органи. У тому числі мова йде про унікальну ландшафтну зону – Юрковицю.

Коментуючи конфлікт зі стріляниною, що стався 1 квітня, Єскіна розповіла, що скандальний забудовник на Лівобережній — це держана компанія “Укрбуд”, але будівництво виконують інші підприємства, серед яких і підприємства, зареєстровані у офшорних зонах.

“Окрім цього я знаю про конфлікти, щодо яких до мене звертались. Це проспект Науки, 42, вул. Звірінецька, 72, провулок Кленовий, 5… Булгакова, 12, — це, скоріш за все, інший забудовник, забудова пов’язана із іншою компанією. Там взагалі без документів на землю будується висотка. Це може кваліфікуватися, як самочинне будівництво”, – сказала депутат.

Вона додала, що така ситуація і на Жилянській, 120 б.

“Там теж той самий забудовник. Там теж було знесено протиправно пам’ятку. За фактом знищення пам’ятки була відкрита кримінальна справа. ОСББ було створене вже, коли ця пам’ятка була знищена. Без належного комплекту документів воно почало зводити багатоповерхівку”, — пояснила Єскіна.

Вона наголосила, що усі ці питання мають бути вирішені виключно в правовій площині.

“Але були випадки бездіяльності правоохоронних органів у цих питаннях”, – зауважила депутат.

5. В одного з керівників ДП «Красноармійськвугілля» вилучили ₴1,2 млн

Начальник ГУ МВС України в Донецькій області В’ячеслав Аброськін повідомив, що в четвер 2 квітня, в рамках кримінального провадження за ч.5 ст.191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, – ред.) співробітники УДСБЕЗ провели обшук місць проживання керівників ДП ​​«Красноармійськвугілля».

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook у п’ятницю, 3 квітня.

За його словами в ході слідчих дій у одного з керівників держпідприємства вилучили майже ₴1,2 млн, АКМС та набої до нього, бухгалтерські документи, 19 різних печаток.

«Цей керівник був затриманий в порядку ст.208 КПК України (незаконне відкриття чи використання за межами України валютних рахунків, – ред.)», – написав він.

При цьому глава обласної міліції підкреслив, що правоохоронці мають достатню доказову базу злочинних дій, скоєних керівним складом цього підприємства.

«Державі завдано збитків у розмірі ₴52 млн. Цих грошей вистачило б на оплату праці шахтарів. І в кінці березня в Димитрові близько 500 працівників цього об’єднання точно не вийшли б на акцію протесту через борги по зарплаті», – наголосив начальник донецького МВС.

6. Директор держпідприємства фінансував бойовиків «ЛНР» на кошти підприємства

Директор луганського державного підприємства «Луганськстандартметрологія» фінансував бойовиків ЛНР на кошти підприємства.

Про це повідомили у прес-службі МВС.

«Взявши на себе повноваження директора, за підтримки незаконного збройного формування «Дон», зазначений службовець з кабінету головного бухгалтера викрав печатку та чекову книжку підприємства. Зловживаючи своїм службовим становищем, використовуючи чек на отримання готівкових коштів з розрахункового рахунку підприємства, чоловік в банку отримав 150 тисяч гривень з призначенням платежу «матеріальна допомога на медикаменти»», – йдеться у повідомленні.

Як з’ясувалося, вказані кошти за призначенням не використовувалися. Близько 100 тисяч гривень було ним витрачено на придбання зброї і боєприпасів для потреб незаконних збройних формувань, решту суми ˗ близько 50 тисяч гривень він привласнив.

За даним фактом Сєвєродонецькою міліцією розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України. За цією статтею зазначеному керівнику оголошено про підозру у скоєнні злочину.

Окрім цього, вирішується питання щодо притягнення зловмисника до кримінальної відповідальності і за ст. 260 (Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) КК України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Бюджетникам Черкащини закуповували вугілля у “ДНР” та “ЛНР” – СБУ

Підйом економіки по-французьки: в маркетах кокаїн замість бананів

МВС розслідує факт розкрадання заводами Фірташа понад 2,3 мільярда гривень

Окупаційна влада Криму передала землю і майно «Артеку» у власність Росії

Джерело: Корупція.маркет


                         



Коментарі