Економіка України
Подобається

НБУ погіршив прогноз падіння ВВП України

31/03/2015
НБУ погіршив прогноз падіння ВВП України

грошыыы

Раніше падіння ВВП України в 2015 році очікувалося на рівні 4-5% при інфляції 25-26%.

Національний банк України погіршив прогнози на 2015 рік, очікуючи падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) країни на 7,5% за підсумками року при інфляції 30%, повідомляється на сайті регулятора.

Згідно лютневим прогнозами НБУ, падіння ВВП України в 2015 році очікувалося на рівні 4-5% при інфляції 25-26%.

За новими оцінками Нацбанку, у першому кварталі поточного року через продовження військового конфлікту падіння ВВП до попереднього кварталу продовжилося, і поступове відновлення економічного зростання очікується тільки в другому кварталі 2015 року.

"В цілому за 2015 рік, внаслідок ефекту статистичної бази, прогнозується падіння ВВП на рівні 7,5% … Відновлення зростання реального ВВП в річному вираженні прогнозується вже в 2016 році на рівні 3%", – йдеться в повідомленні НБУ з посиланням на підсумки щомісячного засідання монетарного комітету.

За оцінками Національного банку, що відбулася в Україні девальвація гривні і підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги зумовили погіршення прогнозу споживчої інфляції на кінець 2015 року до 30%, базової – до 25%. Основне зростання цін, за прогнозами НБУ, відбудеться в першому півріччі поточного року, при цьому на кінець 2016 інфляція знизиться до 13%, базова – до 8%.

Нацбанк очікує формування профіциту фінансового рахунку платіжного балансу в 2015-2016 роках за рахунок отримання нових кредитів і очікуваноъ відстрочки виплат по суверенних єврооблігаціях в результаті їх реструктуризації.

За прогнозами регулятора, завдяки цим заходам вже в 2015 році можливе відновлення міжнародних резервів до 18 млрд дол. Або рівня покриття більше трьох місяців майбутнього імпорту.

Повідомляється, що прогноз Нацбанку заснований на новій програмі з Міжнародним валютним фондом, що передбачає проведення реформ у фінансовій, бюджетній, енергетичній та загальноекономічної сферах.

Повний текст документа буде оприлюднений на сайті Національного банку України у четвер, 2 квітня.


                         



Коментарі