Економіка України
Подобається

Стало відомо, куди йдуть зняті з банків гроші населення

30/03/2015
Стало відомо, куди йдуть зняті з банків гроші населення

гроші картка банк


В умовах економічної кризи, коли банки один за іншим доходять до рівня банкрутства, рівень довіри банківській системі впав до історичного мінімуму – 20%. Люди поспішають зняти свої кошти і покласти їх в «надійне місце».

Новину повідомляє Корупція.маркет з посиланням на «Преса України».

Українці, які забирають кошти з банків, шукають шляхи вкладення своїх зароблених грошей.

В першу чергу, вибір падає на купівлю житла. CEO компанії «Визум-Капітал» Павло Татарчук повідомив, що «динаміка з активним вкладенням коштів з банків у ринок первинної житлової нерухомості намітилася у середині 2014 року. До весни 2015-го стало зрозуміло, що перетікання частини вкладів у первинний ринок квартир дозволив цьому напрямку бізнесу нормально існувати».

Ті, хто не наважився купити нерухомість, або кому на це не вистачило коштів, просто зберігають гроші вдома. Експерти стверджують, що основна частина вилучених з банківської системи вкладів осідає на руках у населення.

Більш просунуті в сучасних інформаційних системах українці зберігають гроші в інтернеті. Мова йде про електронні гроші і Bitcoin.

«Клієнт вибирає тіньовий банкінг, тому що фінансові посередники – банки – надають дуже дорогі послуги і збирають про клієнтів безліч інформації, яка цікава банкам, але не клієнтам, і так далі. Конкуренція дійшла до того, що кріптовалюти є конкурентами не просто банкам, але центральним банкам», – підкреслює професор MIT Андрій Кириленко.

Нагадаємо, що на стадії ліквідації в Україні знаходиться три десятка банків. Про це заявили у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

Клієнти цих банків, які є вкладниками, тепер отримують від Фонду для виплати відшкодування у розмірі, що не перевищує 200 тисяч гривень.


                         



Коментарі