Економіка України
Подобається

Кабмін зробив лікарські препарати безстроковими

26/03/2015
Кабмін зробив лікарські препарати безстроковими

ліки

Урядом України скасована обов'язкова перереєстрація ліків, яка раніше проводилася один раз на п'ять років. За новим порядком лікарські препарати повинні пройти одноразову перереєстрацію, після чого вони стають практично безстроковими.

Новину повідомляє Корупція.маркет, посилаючись на постанову Кабінету міністрів України.

25 березня Кабінет міністрів України опублікував постанову №125 про скасування періодичної перереєстрації лікарських засобів.

Реалізація лікарських засобів в Україні починається з обов'язкової державної реєстрації. Така реєстрація видається МОЗ на 5 років, а потім необхідно подавати документи на нову перереєстрацію. Таку процедуру потрібно проходити кожні 5 років. Відповідно до нової постанови, перереєстрацію препарату тепер потрібно проводити тільки 1 раз, після чого ліки практично стають безстроковим.

Багато експертів вважають, що процедура постійних перереєстрацій дійсно вичерпала себе, однак з її скасуванням з'явилися додаткові ризики для пацієнтів.

«Вона (процедура перереєстрації – ред.) небажана без посилення системи фармаконагляду. В Україні вона слабша ніж у Європейському союзі. І поки ми не бачимо, щоб МОЗ намагався її посилити», – зазначив заступник гендиректора STADA CIS Іван Глушков. 

Спрощено також процедуру реєстрації ліків для лікування ВІЛ/Сніду, вірусних гепатитів, онкологічних та рідкісних захворювань, які зареєстровані на добре регульованих ринках США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади або в Європейському союзі.

Нагадаємо, що за перші два місяці 2015 року продаж медикаментів в українських аптеках зріс на 35,7% у грошовому вираженні, що більше на 7,9 млрд. грн.,ніж в аналогічний період минулого року. Однак у натуральному вираженні продажі скоротилися на 9%.


                         



Коментарі