Економіка України
Подобається

З квітня Україна припинила закупівлю російського газу

23/03/2015
З квітня Україна припинила закупівлю російського газу

72391

Про припинення закупівель Україною газу з 1 квітня цього року заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин на брифінгу.

«Зараз немає необхідності купувати російський газ. Купувати його за ціною вище, ніж ми купуємо його з Європи, не має сенсу, тому ми перестаємо його купувати з 1 квітня», – сказав Володимир Демчишин.

Нагадаємо, до 1 квітня 2015 для України згідно з контрактом з російською стороною діяла знижка на газ, але Росія відмовилася продовжувати її далі. Сьогоднішня ціна, за якою Україні пропонує купувати паливо «Газпром», становить 348 доларів за тис. кубометрів.

«Україна на сьогодні закуповує газ в ЄС по 270 дол. за тис. кубометрів. Нам вигідно купувати у європейців», – пояснив міністр енергетики прийняття Україною такого рішення.

До цього Демчишин розповів, що очікує, що «Газпром» встановить ціну не вище 250 доларів за тисячу кубометрів для України, про що він заявив після завершення тристоронніх переговорів у Брюсселі, де обговорювалася газова ситуація в Україні. Але, мабуть, російська сторона, зважаючи на складні геополітичні проблеми в країні, поки не готова йти на поступки.

На сьогоднішній день доля «літнього пакету» поставок газу в Україну поки не вирішена. Можливо, Росія ще піде на поступки. А поки Демчишин очікує, що споживання газу в Україні скоротиться на 20-30 млн. кубометрів. Обсяг газу, споживаного українцями на добу, сьогодні становить 110 млн.кубометров.

Джерело: Корупція.маркет


                         



Коментарі