Технології
Подобається

Таксі в Україні: поганий сервіс, безвідповідальність водіїв і нелегали на дорогах

21/08/2017
Таксі в Україні: поганий сервіс, безвідповідальність водіїв і нелегали на дорогах

Понад 80% столичних таксистів працюють нелегально, а значить, не платять податки і не несуть відповідальність за пасажира в разі ДТП

Київський ринок таксі динамічний, конкурентний і досить дешевий порівняно з іншими європейськими столицями. А ось якість послуг так само залишає бажати кращого. З якими проблемами стикаються пасажири, хто відповідає за їх безпеку і як змінився ринок перевезень за останній рік, розбирався сайт "Сегодня".


В середині минулого року до Києва прийшло відразу дві великі компанії з гучними назвами. Тоді на вітчизняному ринку вже два роки як функціонував український аналог, якому з приходом конкурентів довелося не відставати від інновацій. Всі ці сервіси припускають замовлення автомобіля не через дзвінки до диспетчерської, а через додаток в смартфоні.

Три ці компанії створили серйозну конкуренцію. Плюс до всього обіцяли небувалий для України сервіс: ввічливих водіїв, нові іномарки і відсутність шансону в колонках. Зараз кількість нарікань на компанії продовжує зростати: все частіше зустрічаються старі і пошарпані машини, не зовсім адекватні водії і непомірно високі ціни.


Згубний вплив інновацій
З приходом до Києва нових популярних сервісів таксі відсутність належного регулювання стало ще помітніше й відчутніше. Щедрі обіцянки, що роздаються сервісами при заході на ринок, так і не втілилися в реальність. Нелегальне візництво нікуди не поділося, а стало ще більшою проблемою.


"Вони ринок добивали. Ні для кого краще не стало: ні для клієнта, ні для таксиста, бо вони працюють на демпінг, вважаючи це візництво не таксуванням, а простим "підвезу", – пояснює ситуацію Василь Попик, голова профспілки таксистів України.
У водіїв таксі має бути ліцензія, проте майже всі столичні таксисти її не мають


Головні проблеми ринку
За даними Міністерства інфраструктури України, понад 80% таксистів працюють нелегально. Водночас диспетчерські служби не можуть давати жодних гарантій, оскільки просто виконують функцію передавача замовлення, як і вищезгадані інноваційні компанії. Замовлення надходить до бази, а звідти його забирає хтось із таксистів. Якщо ж замовлення в незручній локації або на короткий маршрут – його просто може ніхто і не взяти, а клієнт чекатиме на машину невизначений час.


У години-пік або в "нельотну" погоду (злива, снігопад) викликати авто ще складніше. До того ж, тарифи на перевезення зростають мінімум вдвічі, інакше ніхто з таксистів не візьме замовлення з бази.
При цьому сьогодні ринок таксі особливо не контролюється. І потерпають від цього всі сторони: як диспетчерські служби, так і клієнти. Коли справа доходить до серйозних проблем – ДТП, пограбування, конфліктів з водієм – скаржитися нікому. Більшість таксистів роз'їжджає по місту без ліцензій і не несе відповідальності перед своїми пасажирами.

Крім того, водії таксі продовжують йти в тінь і працювати без оплати податків, а чинне законодавство не може це врегулювати. Однак вже у вересні Верховна Рада повинна розглянути необхідний законопроект, говорить експерт.

Популярне: Це не їдять навіть таргани: які продукти вбивають настрій
"Ми готуємо законопроект разом з Міністерством інфраструктури. У Верховній Раді обіцяли, що якщо законопроект буде узгоджений з усіма учасниками ринку, то його постараються прийняти в першому читанні", – повідомляє Василь Попик.


Автори сподіваються, що їм вдасться законодавчо налагодити комунікацію між усіма учасниками ринку і зацікавити таксистів в легальному працевлаштуванні. Ну а поки що поїздка в таксі схожа на своєрідну лотерею, в якій ніколи не знаєш заздалегідь, пощастить чи ні.


                         



Коментарі