Економіка світу
Подобається

Сірий бізнес: Як Білорусь годує окуповані райони Донбасу

24/07/2017
Сірий бізнес: Як Білорусь годує окуповані райони Донбасу

В умовах економічної блокади ОРДЛО з боку України продукція десятків білоруських підприємств потрапляє терористичним угрупованням через неконтрольований Україною відрізок кордону з РФ.

Інформація про білоруські продукти в магазинах Донецька й Луганська з'являється регулярно в інтернеті, але на одиничних прикладах було важко оцінити масштаби цього бізнесу, пише у своєму розслідуванні Белсат.

За даними видання, донецький портал DNR-live оцінює частку білоруської продукції на споживчому ринку приблизно в 25% окупованих районів Донецької та Луганської областей. Місцеві жителі підтверджують велику кількість білоруських товарів на полицях супермаркетів Донецька і Луганська.

Популярне: Як правоохоронці прослуховують українців

Крім того, торгові мережі в ОРДЛО, які надзвичайно закриті для преси, торгують, зокрема, з білоруськими тютюновим заводом Німан, агрокомбінатом Дзержинський і Санта-Бремор (всі вони не визнають поставки в ОРДЛО), ВАТ Савушкін продукт (молочна продукція), Березовським сироробним комбінатом і Пружанським молочним комбінатом.

У загарбаних українських супермаркетах продаються білоруські шоколад, шоколадні цукерки, фабрик Комунарка і Спартак, сири ВАТ Кобринський масло-сироробний завод.

Торгує кобринский завод і з анексованим Кримом – причому не через посередників на території РФ, а безпосередньо з кримським компаніями. До Криму щомісяця йде близько 20 тонн сирів з Кобрина. На сайті сімферопольської Першої кримської продовольчої компанії серед партнерів, крім кобрінского заводу, вказані ще два білоруських підприємства – Гамма смаку (Клецьк) і Беллакт (Валківська).

За даними розслідування, в квітні офіційний Київ надіслав в МЗС Білорусі ноту, в якій висловлював стурбованість торгово-економічним співробітництвом білоруських підприємств з ОРДЛО. Після цього уряд Білорусі розіслав по компаніях листи з попередженням, що за торгівлю з сепаратистами Україна може ввести проти них санкції. Білоруські закони підприємства не порушують.

Офіційна статистика показує: експорт Білорусі в прикордонну з Донбасом Ростовську область в 2016 році виріс на 20,5%, досягнувши рівня 201 млн доларів (при тому, що загальний товарообіг Білорусі та Росії в минулому році знизився). А у травні 2017 року віце-прем'єр Михайло Русий пообіцяв довести товарообіг з Ростовською областю до 500 млн дол.


                         



Коментарі