Дизайн
Подобається

День шоколаду в Україні: де відзначати свято

11/07/2017
День шоколаду в Україні: де відзначати свято

11 липня у всьому світі відзначається солодке свято – Всесвітній день шоколаду

Це свято був придумано у Франції в 1995 році. Але сама історія шоколаду налічує багато і багато століть.

Вважається, що батьківщиною шоколаду є Центральна і Південна Америка. Стародавні індіанці майя, а пізніше і ацтеки змішували обсмажені зерна какао з водою, гірким перцем і ваніллю. Такий напій з гострим і гірким смаком зазвичай подавали охолодженим. За однією з версій саме слово «шоколад» походить від «чоколатль», що буквально означає «гірка вода».

Вважається, що перший завіз шоколад в Європу іспанський конкістадор Ернан Кортес в 1520-х роках. Але робити шоколад гарячим і солодким, почали лише на початку XVII. При виготовленні додавалися молоко, мед і різні спеції.

Свій новий розвиток шоколад отримав в 1828 році, коли голландець Конрад ван Гутен придумав, як вичавлювати масло какао з какао тертого. Так був запатентований твердий шоколад.

Історики різняться в тому, хто перший створив плитку шоколаду. Є відомості, що перша шоколадка була створена в 1847 році в Лондоні. Але французи твердять, що роком раніше паризький кондитер Жан П’єтро вже отримав твердий шоколад.


 Дивіться також: Де в Україні можна купити техніку за безцінь

Зараз світовим лідером з виробництва шоколаду є Бельгія, Швейцарія і Франція. При цьому всі бобові плантації знаходяться в основному в Африці.

В Україні День шоколаду теж відзначається. У містах часто влаштовують фестивалі та ярмарки, присвячені цим ласощам. А багато фабрик навіть проводять день відкритих дверей, щоб показати, як створюється шоколад.

У цей день прийнято з’їсти хоч одну плитку шоколаду, яка буде не на шкоду здоров’ю. Також можна подарувати своїм рідним і близьким шоколад з незвичайним смаком. У цей день можна зібратися всій родині за повний стіл з незабутнім запахом численних сортів шоколаду.

Наприклад, в Одесі встановлять двометрову статую з шоколаду. Солодкий рекорд повинен війти в черговий національний рекорд України. На створення монумента витратять 40 кілограм шоколаду.

Організатори акції розповіли, що скульптури не буде каркаса, шоколадний людина він же буде тримати в руці глобус з шоколаду. Саму фігуру виготовлять зі справжнього бельгійського шоколаду.

До речі, це вже не перший такий рекорд одеситів. У 2016 році в місті показали найбільший в Україні полунично-шоколадний торт.

Масове свято для дітей і батьків пройде також в Полтаві. Місцева влада організувала різні конкурси, розваги, сюрпризи і подарунки.

Відзначимо, що 13 вересня відзначається аналогічне свято Міжнародний день шоколаду, який є неофіційним.


                         



Коментарі