Економіка світу
Подобається

Fitch спрогнозував, що буде зі світовою економікою в 2017 році

07/03/2017
Fitch спрогнозував, що буде зі світовою економікою в 2017 році

Агентство очікує прискорення економічного зростання в розвинених країнах, однак підкреслює наявність серйозних ризиків у США і єврозоні

Короткострокові перспективи економічного підйому в розвинених країнах покращилися, попри збереження низки чинників політичної невизначеності. Про це йдеться в огляді міжнародного агентства Fitch Ratings.


Згідно з прогнозом Fitch, економічне зростання в розвинених країнах прискориться до 1,9% у 2017 році і 2% у 2018 році в порівнянні з 1,6% у 2016 році. Лідером підйому, як очікується, стануть США, в той час як темпи зростання в єврозоні та Японії залишаться в основному стабільними.

Популярне: Міграція мільйонерів! Чому багаті люди масово тікають з ЄС


У країнах, що розвиваються, економічне зростання в поточному році прискориться до 4,7% з трохи більше 4%, як у 2015 році, так і в 2016 році, прогнозує Fitch. Посилення економічного підйому в країнах буде досягнуто за рахунок повернення Росії і Бразилії до стриманого підйому, говориться в огляді.


"Стійкість ринків праці і споживчих витрат, більш сприятлива бюджетна політика, а також стабілізація ринків країн, що розвиваються, допомогли розвиненим країнам прискорити зростання у другому півріччі 2016 року", – зазначив головний економіст Fitch Брайан Култон.


Більше того, він додав, що одночасне поліпшення результатів опитувань представників виробничого сектору в розвинених країнах дозволяє припустити, що імпульс до зростання збережеться і на початку 2017 року.


Очікуване поліпшення перспектив економічного підйому в розвинених країнах, за його словами, пов'язано, головним чином, з прогнозом більш швидкого, ніж очікувалося раніше, пом'якшення бюджетної політики в США, а також з можливістю того, що це спровокує активізацію приватних інвестицій у країні.


При цьому експерт попереджає про збереження серйозних ризиків, які можуть знизити зазначені тенденції.
Так, агресивний протекціоністський підхід до торговельної політики нової адміністрації США може призвести до відповідних заходів, а також глобальної волатильності валют, що поставить під загрозу довіру бізнесу до економіки, говориться в огляді.
У довгостроковій перспективі, якщо США перейдуть на модель торговельних обмежень з метою сталого скорочення дефіциту торгового балансу, важко уявити, хто зможе замінити їх і заповнити недолік глобального попиту, відзначають експерти.
У єврозоні поява побоювань фрагментації валютного блоку може призвести до посилення кредитних умов й істотно уповільнити економічний підйом.


Згідно з прогнозом Fitch, Федеральна резервна система США (ФРС) підніме базову процентну ставку тричі в 2017 році (у листопаді очікувалося лише два підвищення), і в загальній складності сім разів у 2017-2018 рр.
Європейський центральний банк (ЄЦБ) сповнений рішучості забезпечувати додаткове стимулювання економіки в умовах, що склалися, проте керівництву ЦБ доведеться зіткнутися зі зростанням проблем при спілкуванні з ринками, враховуючи прискорення інфляції, зазначається в огляді.


Fitch не очікує, що Банк Японії, який утримує ставку за депозитами на рівні мінус 0,1%, опустить її ще нижче.
Експерти агентства також відзначають наявність сигналів зміни політики в Китаї. Після успіху стимулюючих заходів, що вводилися з кінця 2015 року, в плані підтримки зростання, влада КНР переключила увагу на вирішення проблеми перекредитування економіки, говориться в огляді.


"Зниження ключових процентних ставок у Китаї в 2017 році, яке ми прогнозували раніше, більше не здається можливим", – відзначають аналітики Fitch.


За їхніми словами, зміна фокуса політики китайської влади відбулася трохи раніше, ніж очікувалося, що, ймовірно, призведе до певного ослаблення економічного підйому в КНР у поточному році. Згідно з прогнозом Fitch, китайський ВВП зросте в 2017 році на 6,3%.


                         



Коментарі