Економіка світу
Подобається

Підводні камені вільної торгівлі або чому Польща боїться дешевих товарів з України

25/02/2017
Підводні камені вільної торгівлі або чому Польща боїться дешевих товарів з України

Часті санітарні інспекції, бойкот у засобах масової інформації або бюрократичні затримки – так працюють європейські країни, щоб не пустити до себе польської їжі. У свою чергу польський бізнес боїться дешевих товарів з України, передає Корупція Маркет

В ЄС не повинні існувати бар'єри для вільної торгівлі між країнами. Польща скористалася цим відкриттям після вступу до ЄС і швидко стала одним з головних експортерів продуктів харчування. Наш торговельний баланс в цьому секторі становить 7 млрд. євро.

Популярне: Як закрити ФОП без черги і нервів?

Але будь-яка держава в певних рамках може створювати місцеві закони, а через них бар'єри для імпорту. Як каже Григорій Рикачевскі з «BZ WBK», що в останні роки швидко зростає. Найкращий приклад – Чехія, де захист власного ринку, є дуже формалізований. – ЗМІ створюють негативний імідж польської їжі. Наприклад, виявлення сальмонели в одній партії польських яєць набуло сильного розголосу, щоб дискредитувати все, що надходять з Польщі, – каже Рикачевскі. Так само було і в Швеції, де в одній партії польських яблук був перевищений рівень пестицидів, що дало привід розгорнути кампанію чорного PR-у.

Більше вимог

Як повідомляє в звіті консалтингова компанія «PwC», бар'єрами є також часті санітарні перевірки, на які виробники скаржаться найчастіше у випадку Чехії.  Або необхідність звітувати щодо складу продуктів за 24 години до їх ввезення в країну. Чехи також встановили короткі строки дії дозволу чи подачі інформації, який відсоток продукції зроблений в якій країні. Німці часто вимагають додаткових сертифікатів.

Як каже Анджей Гантнер, голова Польської Федерації виробників продуктів харчування, чехи звинувачують польських виробників в ціновому демпінгу, але ці звинувачення не мають жодного підтвердження. – Як великий ринок, ми в змозі домогтися низької ціни за рахунок масштабу, – говорить Гантнер.

На його думку, протекціонізм є також одним з факторів низького експорту сільськогосподарської продукції в минулому році. За три квартали 2016 року вперше раз за багато років він впав на 0,5 відсотка. Ймовірно, однак результат за весь рік буде в плюсі.

Ринки стали сильніше захищати, тому що в останні роки зростає конкуренція, а Польща стала на ринку сильним гравцем. До цього часу протекціонізм був частіше у формі сильного просування вітчизняних продуктів. Наприклад, французи зосередилися на популярності на полицях продуктів харчування власного виробництва за рахунок імпортних. В Австрії просуванням продуктів харчування займається спеціальне урядове агентство.

Як говорить Лех Карендис, комерційний директор молочного кооперативу Mlekpol, не випадково в західних торгових мережах не видно на полицях польських брендів. – Дуже важко переконати торговельні мережі, купувати наші продукти. Ми експортуємо за кордон багато сметани або сиру, але купують їх тільки російські магазини, – каже Карендис. У Франції діє негласне правило щоб, наприклад, сметану купували тільки з французького молока. Протекціонізм теоретично допускається, але це чиновники керують торгівлею та надають їй напрям, який їм підходить, – каже він.

Гарне, тому що польське

Можна очікувати, що і Польща піде в напрямку сильного просування своїх продуктів на вітчизняному ринку, хоча, як каже Лех Карендис, в Польщі ще існує переконання, що західні продукти краще. – Але все частіше ми намагаємося показувати що це польське, щоб насправді просувати наші продукти. За кордоном це вже більш складний процес, але ми його приймемо", – говорить Рикачевський.

Можливо, в найближчому майбутньому буде збільшуватися тиск українських виробників. Вже зараз скаржаться польські виробники солодощів, що великою проблемою стало в минулому році відкриття кордонів для експорту українських товарів в країни Європейського Союзу (це стосується, зокрема, м'яса, молочних продуктів, меду та яєць), незважаючи на обмежену кількість квот. – Українські кондитерські вироби бувають навіть до 40 відсотків дешевше, ніж рідні, – каже Аркадіуш Тяга з компанії «Brześć».

Як говорить Гантнер, квоти були повністю продані на польський ринок. За його словами, невдоволення польських компаній є виправданим, тому що Україна, не будучи в ЄС, має більш низькі витрати на виробництво. Це пов'язане хоча б з відсутністю необхідності виконання дорогих стандартів безпеки, дешевше там також цукор.

– Рахунок простий. Україна, порівняно з Польщею, безумовно, має більш низькі витрати на виробництво. Якщо приєднається до ЄС, то польські виробники не зможуть конкурувати по цінам з українськими, – каже Маріуш Пістор, менеджер з компанії "Арго", що виробляє льодяники і карамель.

Рикачевський вважає, однак, що рано чи пізно ситуація в Україні стабілізується, країна увійде в ЄС, буде розвиватися сільське господарство, а в результаті почне отримувати перевагу над нашим виробництвом і експортом.

Першими в бій

Як визнає Гантнер, теоретично, не повинно дивувати бажання захисту свого ринку. Але в той же час зазначає, що увійшовши до ЄС, усі держави погодилися на спільний ринок і отримують від нього вигоду. Чехи, наприклад, беруть великим експортером сільськогосподарських машин і автомобілів. – Не заробляли б на цьому так добре, якби не загальний ринок, – каже Гантнер. Він додає, що Польща не може погоджуватися на протекціонізм, тому що наш експортдуже великий: приблизно 30% всього виробництва. – Що будемо робити з тією їжею, якщо всі країни почнуть захистити ринки? Ми повинні бути першими в боротьбі з протекціонізмом, – вважає Гантнер.


                         



Коментарі