Махінації
Подобається

Чи є альтернатива ФОПам?

13/01/2017
Чи є альтернатива ФОПам?

Розповідає представник центру соціально-економічних досліджень CASE Ростиcлав Куліш, передає Корупція Маркет

1. Зверніть увагу на першу групу ФОПів. Там є види діяльності, що підходять підприємцям, які займаються роздрібною торгівлю. Ставка оподаткування буде меншою.

2. Для людей, які тільки починають займатися бізнесом і не впевнені в тому, чи матимуть прибутки, рекомендація така: якщо ви не бачите сенсу у тому, щоб платити єдиний соціальний внесок, відкривайте товариство з обмежено відповідальністю. Відкрити його може фізична особа, яка є резидентом або нерезидентом.

Якщо засновник підприємства є і директором, закон дозволяє не нараховувати заробітну плату, якщо немає оборотів на підприємстві. Це корпоративне право. Але це не має виглядати так, що людина оформилась і забула. Я раджу подавати звіти та оформлювати протокол зборів, на якому вирішено не нараховувати заробітну плату. ТОВ може бути працедавцем.

3. Спеціаліст може використовувати спрощену форму — самозайнята особа.

4. Дуже гарний інструмент — цивільно-правові угоди. Вони складаються на певний термін. Предметом таких угод є певний результат. Наприклад, переклад. Працівник може не перебувати в офісі. Якщо ж перебуває в офісі, то краще це виділити в договорі. Відповідальність за сплату податків несе замовник.


                         



Коментарі