Економіка України
Подобається

Українців не лякає зростання цін

08/04/2015
Українців не лякає зростання цін

гривня (2)

У березні 2015 року споживчі настрої українців трохи покращилися після двомісячного падіння, повідомляє Gfk Ukraine з посиланням на підсумки дослідження. Передає Корупція.маркет

Так, індекс споживчих настроїв (ІСН) зріс на 0,7 пункту, до 41,8.

За даними Gfk , через зниження побоювань щодо девальвації, українці стали більш оптимістично дивитися на інфляційні перспективи. Крім того, покращилися очікування щодо розвитку економіки як в найближчий рік, так і в найближчі п'ять років.


При цьому компанія відзначає, що оцінка нашими співгромадянами поточного становища погіршилися на 1,4 пункту до значення 38,2 – в основному за рахунок зниження індексу целосуразності великих покупок.

"У березні тривав тренд погіршення очікувань українців щодо можливого безробіття: індекс очікуваної динаміки безробіття дорівнює 163,3, що на 6,1 п. Більше, ніж у лютому", – йдеться в повідомленні.

"Як це завжди відбувається в періоди зменшення девальваційних очікувань, споживчі настрої в більшій мірі покращилися в більш заможних громадян і жителів великих міст. В той же час, на тлі заходів, спрямованих на зменшення дефіциту Пенсійного фонду, настрої респондентів у віці 60 років і старше погіршилися на 3 пункти. Також у березні споживчі настрої кілька вирівнялися в регіональному розрізі – покращилися на Сході та Півночі, погіршилися на Заході і в Центрі ", – уточнили в Gfk.

На думку аналітиків компанії, збереження перемир'я на Донбасі та стабілізації курсу гривні і споживчих цін після лютневого стрибка дозволить відновити ділову активність і забезпечити зростання споживчого оптімізма.Потребітельскіе настрої в більшій мірі покращилися у більш заможних громадян.

Украинцы стали меньше опасаться роста цен. Фото 1


                         



Коментарі