Экономика мира
Подобається

МВФ оцінив обсяг хабарів в світі в два трильйони

12/05/2016
МВФ оцінив обсяг хабарів в світі в два трильйони

Чиновники по всьому світу хабарами забирають 2% світового ВВП, підрахували в МВФ.
Обсяг хабарів, які щорічно отримують чиновники по всьому світу, становить близько 1,5-2 трильйона доларів або 2% світового ВВП. Про це йдеться в доповіді МВФ, присвяченій проблемі боротьби з корупцією.

4d5410ad-3469-4a32-baf8-4200ded2e940
 Україна піднялася в рейтингу сприйняття корупції
"Однак це не остаточний показник, оскільки прямий підкуп – це лише один з аспектів корупції", – наголошується в доповіді.
У Фонді зазначають, що є ряд методів, які дозволяють боротися з явищем хабарництва. У їх числі – проведення структурних реформ, зниження регуляторного тиску на бізнес, спрощення бізнес-клімату та запровадження максимальної прозорості проведених державою процедур.
"Ефективним є формування нормативної бази та створення дієвих органів влади, якими керують незалежні від кого-небудь фахівці", – відзначає МВФ.
При цьому в доповіді наголошується, що рекомендації щодо подолання корупції видаються всім країнам, де явище хабарництва викликає побоювання, включно з Україною.
Варто відзначити, що за підсумками 2015 року Україна опинилася серед "слабких держав", де корупція є не винятком, а правилом.
 У квітні в Китаї встановили розмір хабара, карається смертю. Вищою мірою покарання каратимуться хабара в сумі вище 460 тисяч доларів.

 


                         



Коментарі