Головні Новини
Подобається

Що буде з цінами на продукти – прогноз експерта

08/02/2018
Що буде з цінами на продукти – прогноз експерта

В Україні навесні продовжать дорожчати овочі, м'ясо і хліб.

Популярне: Чому, де і на скільки днів: в українських школах ввели карантин

Про це повідомив Олексій Дорошенко.

«За останні два місяці найбільше в січні подорожчали овочі на 33%, зокрема, капуста. Так само лідером подорожчання стали м'ясо і хліб. Навесні дані продукти продовжать дорожчати. Крім того, зростуть у ціні окремі види молочних продуктів », – сказав А. Дорошенко.

Експерт засумнівався в цінових прогнозах, озвучених на 2018 рік.

«Хотів би хоч колись погодитися з прогнозами НБУ, в точності підрахунків, але, на жаль, це не вийде. У січні був зафіксований великий ріст цін на окремі продукти харчування. За перші місяці року в середньому продукти подорожчають на 4%, а у нас всього 9% інфляції закладено в цьому році. Тому через зростання цін на продукти інфляція почне рости », – резюмував А. Дорошенко.

За його словами, інфляція знижується за рахунок підвищення ставки рефінансування, що веде до згортання розвитку економіки у другому півріччі поточного року.

Нагадаємо, в 2018 році інфляція в Україні буде залишатися високою. На кінець року ціни на продукти і послуги підвищаться в середньому на 8,9%.

Про це повідомляється в інфляційному звіті НБУ за січень.

У 2018-му році очікується сильне подорожчання продуктів з високим ступенем обробки.

Також зростання інфляції буде сприяти подальше зростання доходів населення.

Крім того, Нацбанк прогнозує, що економіка України стане більш вразливою через невирішеність питання з подальшим кредитуванням від МВФ та інших міжнародних фінансових організацій.

Передбачається, що багато товарів отримають інфляційну "націнку" через подорожчання бензину, яке, як очікується, триватиме. Відзначається, що ціни на нафтопродукти сьогодні ростуть у всьому світі, а в такій ситуації виробники, як правило, заздалегідь закладають у вартість своєї продукції підвищену "бензинову" або транспортну складову.


                         



Коментарі