Політика
Подобається

Чому не було підтримки? У всьому винно НАТО? Вступ до Альянсу – перемога над ворогом!

31/01/2023
Чому не було підтримки? У всьому винно НАТО? Вступ до Альянсу – перемога над ворогом!

До початку повномасштабного втогрнення більшість країн партнерів не могли повірити, що таке горе припаде саме на Україну. Американська розвідка завжди переконувала, що війна буде, але військової підтримки, яка могла б цю війну не допустити із Заходу не надходило.

Якби НАТО було більш рішучішим, щодо своїх дипломатичних поглядів зі вступу України в альянс – війни могло б і не бути, заявив екс-прем'єрміністр Великої Британії Борис Джонсон.

Друг України та колишній прем'єр Британії Борис Джонсон – висловився з приводу того, як члени НАТО всі ці роки ставились до вступу нашої держави в Альянс. За його словами, більша частина країн альянсу десятиліттями використовували дипломатичну двозначність на тему НАТО і України – "і це закінчилося повною катастрофою".

Як він запевнив у колонці для The Washington Post, що якби країни Заходу поступово вели Україну до свого Альянсу, вірили в те що ворог нападе, робили все необхідне, щоб якось запобігти цьому, то війни з росією можна було б уникнутни.

"Ми роками розповідали українцям, що ми проводимо політику "відкритих дверей" в НАТО, і що вони мають право "обирати свою долю", і що Росія не повинна мати права вето. І весь цей час ми недвозначно давали зрозуміти Москві, що Україна ніколи не вступить до Альянсу – бо дуже багато членів НАТО самі застосують своє право вето. Результат – найгірша війна в Європі за останні 80 років. Президент Росії Володимир Путін зруйнував незліченну кількість життів, домівок, надій і мрій", – пише Джонсон.

Політик зауважив, що президент недофедерації напав, не тому, що думав, що україна вступить в НАТО і він буде воювати в їніми військами, а тому, що він знав, що це мало ймовірно. Також Путін знав, що Захід не підтримує Україну ресурсами зброї і він буде мати чисельну перевагу над нашою армією. Та вже після того як наша армія дає сильну відсіч окупантам, Путін починає сильно переживати, та говорити, що воює заме з НАТОвськими військами, силу українських військових визнавати публічно він не хоче.

"Він напав на Україну, тому що вважав – і мав численні докази цього – що ми не дуже серйозно ставилися до захисту України". Якби ми були достатньо сміливими і послідовними, аби привести Україну в НАТО – якби ми дійсно мали на увазі те, що говорили, – то цієї повної катастрофи можна було б уникнути", – зазначив він.

Також Джонсон додав, що члени Альянсу "прокинулись" вже беспосередньо після самого вторгнення РФ на нашу землю. Почали висловлювати підтримку різними методами, у тому числі  у вигляді новітнього озброєння. Тому на початку жовтня президент Володимир Зеленський підписав заявку на вступ України до НАТО за прискореною процедурою. Генеральний секретар Єнс Столтенберг отримав заявку і констатував, що «двері НАТО відчинені», але рішення приймають усі 30 членів Альянсу. Поки що лише половина цих країн прокоментувала намір України приєднатися до організації. Хтось підтримав, а хтось поки що відмовчується. Але щоб здолати ворога нам потрібна повна підтримка НАТО, так вважає і Джонсон.

Ще він доповнив, що підтримка членства в НАТО в Україні дуже висока, 83% українців вважають, що Україна має стати членом Альянсу, через те, що вони вже побачили наскільки могутня зброя НАТО після того, як до нас прийшли перші одиниці техніки. Водночас українська армія з надзвичайною майстерністю і хоробрістю воює з використанням техніки НАТО. Як зазначив Джонсон, "не НАТО могло б навчати українців, як вести війну – насправді, є багато того, чого вони могли б навчити нас".

Так як, зброя в Україну постачається все частіше, в українців з'явився більший шанс виконати найголовнішу мету – вигнати окупанта з наших земель та відновити територіальну цілісність держави. Хоча для повної перемоги, наші війська не можуть собі позволити всієї бажаної зброї. 

Тому, як сказав Джонсон, "українці повинні отримати все необхідне, щоб закінчити цю війну якомога швидше".


                         



Коментарі