Політика
Подобається

Ядерна загроза зменшується! МАГАТЕ зробили заяву про зону безпеки навколо ЗАЕС! Переможемо!

24/11/2022
Ядерна загроза зменшується! МАГАТЕ зробили заяву про зону безпеки навколо ЗАЕС! Переможемо!

МАГАТЕ повідомляє про зрушення у переговорах про зону безпеки навколо ЗАЕС. Водночас в організації не визначились, хто обстрілює атомну станцію.

Глава Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі заявив, що переговори щодо створення спеціальної зони фізичної та ядерної безпеки навколо ЗАЕС просуваються. Говорив він про це в інтерв‘ю CNN.

Гроссі повідомляє, що переговори щодо створення зони фізичної та ядерної безпеки навколо ядерного об'єкта "просуваються вперед", але є складнощі з узгодженням параметрів через бойові дії.

"Але ми рухаємося вперед. Я вірю та сподіваюся, що такі драматичні епізоди, як ті, що сталися на минулих вихідних, можуть парадоксальним чином допомогти нам з рухом вперед, в тому сенсі, що люди повинні усвідомити, що ми не можемо продовжувати покладатися на удачу, щоб уникнути ядерної аварії", – сказав він.

Окрім того, Гроссі заявив, що наразі експерти МАГАТЕ, які присутні на ЗАЕС, не можуть визначити, хто ж обстрілює атомну станцію, бо це, за його словами, "дуже важко".

"Нам дуже важко визначити зсередини станції, хто це робить", – сказав він та додав, що у функції МАГАТЕ не входить визначення, хто насправді відповідальний за обстріли, вони лише прикладають зусилля, аби ці остріли прпинилися.

Нагадаємо, що після того, як у середу всі українські атомні електростанції вимкнулися з мережі, до кінця четверга вони знову працюватимуть в українську енергомережу, а це суттєво зменшить дефіцит в ній. Таке повідомив міністр енергетики Герман Галущенко в етері Єдиних новин. Винятком є Запорізька АЕС, яка продовжує працювати на дизель-генераторах. У разі, якщо повторних обстрілів не відбудеться, до кінця дня енергетики зменшать дефіцит в енергосистемі й українці зможуть повернутися до планових відключень.

"Вчора насправді відбувся блекаут нашої енергосистеми внаслідок ракетних обстрілів які відбулися. Ситуація дуже складна, але о 4 ранку ми змогли об'єднати енергосистему, і вона зараз працює як єдина", – заявив міністр.


                         



Коментарі