Головні Новини
Подобається

“Укрзалізниця” може припинити своє існування до 2025 року: експерт назвав причини

19/02/2019
“Укрзалізниця” може припинити своє існування до 2025 року: експерт назвав причини

"Укрзалізниця" може припинити своє існування до 2025 року, якщо проблема зношеності локомотивів і вагонів не буде вирішена вже найближчим часом. 

Про це заявив колишній заступник міністра інфраструктури України, аналітик "Українського інституту майбутнього" Володимир Шульмейстер.

За його словами, "Укрзалізниця" потребує чималих інвестицій. Якщо нічого не робити, то вона швидко зноситься.

"Укрзалізниця" останні 15 років амортизує те, що дісталося від СРСР. Колосальний знос рухомого складу – 90-95%. Заміщення дуже слабке. За минулий рік 20 вагонів оновили. На фоні тисячі вагонів, які потребують того, щоб бути оновленими, це сльози. Це стосується і локомотивів. До 2023 року треба оновити або замінити 2 тис. локомотивів. Поки "Укрзалізниця" не може впоратися", – розповів експерт.

Колишній посадовець зазначив, що сьогодні "Укрзалізниця" перевозить 70% усіх вантажів і 50% пасажирів в Україні. Він наголошує, що в Уряді недооцінюють проблему на залізниці. 

"Укрзалізниця" могла б стати флагманом економіки України. Всього три проекти необхідно реалізувати всередині УЗ – електрифікація всіх шляхів (сьогодні тільки 52% шляхів електрифіковано). Друге – будівництво швидкісної пасажирської дороги по Україні, як в Європі. Третє – оновлення рухомого складу. Ми підрахували, що якби ці три проекти були реалізовані, зростання ВВП склав би щорічно 10%. Сьогодні ми ледь животіємо на рівні 2-3%", – сказав Шульмейстер.

Єдиним способом залучення інвестицій спеціаліст вважає збільшення присутності приватного бізнесу на залізниці.

Нагадаємо, у 2019 році "Укрзалізниця" має намір двічі підвищити вартість пасажирських перевезень – з 1 квітня (на 12%), і з 1 жовтня (на 12%).


                         



Коментарі