Економіка України
Подобається

“Вода ллється без упину в одного, а платитимуть всі”: Нові правила оплати за воду розізлили українців

08/02/2019
“Вода ллється без упину в одного, а платитимуть всі”: Нові правила оплати за воду розізлили українців

Влада придумала, як вирішити проблеми витоків за рахунок споживачів.

Українцям немає спокою від комунальників. Не встигнуть вони змиритися з черговими запаморочливими платіжками, як приходять нові – ще більш запаморочливі. І зараз, схоже, на зміну "газової епопеї" прийшла "водна".

Виявляється, з лютого 2019 року в Україні змінилися принципи нарахування за спожиті послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.

Як повідомляє КП "Київводоканал", наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22.11.2018 №315 затверджено методику розподілу між жителями обсягів спожитих в будинку комунальних послуг, яка введена в дію з 25 січня 2019 року. Документ розроблений на основі закону про комерційний облік теплової енергії та водопостачання, що вступив в силу минулого літа.

Чергова "реформа", завуальована під "методику", передбачає, що мешканці будинку повинні сплатити весь обсяг води, яку спожив їх будинок.

Тобто, якщо раніше протікаючі труби і затоплені підвали будинку були проблемами виключно мешканців без лічильників, то тепер квартирний лічильник води нікого не врятує. Кожен будинок забезпечать загальнобудинковим лічильником, і саме його показники і потрібно буде оплатити.

Передбачено два варіанти.

1. Для будинків, в яких деякі квартири не оснащені лічильниками холодної води, "обсяг небалансу" (тобто різниця між показаннями будинкового лічильника та сумою квартирних) буде розділена між споживачами, які не мають лічильників, пропорційно кількості осіб, які фактично користуються послугами.

2. Для будинків, де всі приміщення оснащені лічильниками холодної води, обсяг небалансу буде розподілений між усіма споживачами пропорційно до обсягів споживання.

Крім того, для кожного будинку повинен встановлюватися свій розрахунковий період, на дату якого проводиться зняття показників комерційного (загальнобудинкового) вузла обліку і здійснюється розподіл між споживачами.

В "Київводоканалі" вже повідомили, що в кожному будинку буде своя "розрахункова дата", про яку повідомлять додатково. У цей день представники "Київводоканалу" будуть щомісяця знімати показання загальнобудинкових лічильників. На цю ж дату потрібно буде передавати показання квартирних лічильників води.

Експерти кажуть, що "ноги" цієї чудової ідеї ростуть від комітету ВР з питань будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства.

– Це їхнє бачення розвитку системи ЖКГ – поставити на будинку лічильник і переважити всі проблеми, які вони повинні були вирішити, але не вирішили, на плечі споживачів, – зазначив в коментарі "КП" в Україні "екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко. – Насправді загальнобудинковий лічильник цілком має право на життя, але не в такому вигляді! При наявності в будинку професійного управителя, та ж вода може оплачуватися на вході в будинок і обертатися для мешканців будинку якимись додатковими послугами. У нас же реформа ЖКГ всередині будинку повністю провалена. І все невирішене. Перші проблеми вирішили перенести на мешканців: ми вам ці суми повісимо, а ви там між собою хоч повбиваєте один одного, але заплатите, а ні, то залишитеся без води!

Альтернативна думка

В "Київводоканалі", куди додзвонилася "КП" в Україні ", кажуть, що нова методика направлена ​​на те, щоб всі люди вели строгий облік спожитих послуг і стежили за тим, щоб так само дбайливо до цього питання ставилися сусіди.

– Деякі мешканці багатоквартирних будинків спеціально не встановлюють лічильники – їм не вигідно, – каже начальник інформаційного управління Вікторія Яковлєва. – Наприклад, в квартирі прописана одна пенсіонерка, вона отримує субсидію. За фактом бабуся здає койко-місця кільком приїжджим, які без ліку витрачають воду. Або в будинку створено нелегальний хостел – це взагалі наша велика проблема, або на першому поверсі працює кафе, де теж платять за нормами як на одну квартиру.

З лютого витрата води понад норму одним мешканцем буде лягати на кишені сусідів. На питання, чи справедливо це, нам відповіли питанням:

– А чому ці витрати повинен оплачувати "Київводоканал"?

І порадили писати скарги, які можуть лягти в основу перевірок.

– До нас уже надходили такі сигнали, коли дзвонили і говорили: "Сусід живе один, а у нього весь час ллється вода. Мені через стінку чути", – говорить Вікторія Яковлєва.

Що стосується будинків, де у всіх встановлені лічильники, то тут свої нюанси: деякі хитруни ліплять магніти, які уповільнюють дію облікового приладу. За таке, за великим рахунком, злодійство води теж буде розплачуватися весь будинок. Але виявити злодіїв сусідам буде значно важче. Хоч приватних детективів наймай!

Нова методика поширюється на споживання як холодної, так і гарячої води.


                         



Коментарі