Головні Новини
Подобається

“Дуже важливе рішення”: Як українцям повернути свої гроші з проблемних банків

30/01/2019
“Дуже важливе рішення”: Як українцям повернути свої гроші з проблемних банків

Вкладникам проблемних банків стане простіше отримати відшкодування своїх депозитів. Причому, навіть тих, що Фонд гарантування вкладів фізосіб називав дробленням депозитів і навідріз відмовлявся виплачувати людям.

Все завдяки Великій палаті Верховного суду, яка в суперечці вкладників з ФГВФО у справі №712 / 10864/16-а встала на сторону клієнтів банків, і зажадала від чиновників виплатити відшкодування до 200 тис. грн.

Тяганина стосувалася матеріальної допомоги, виплата якої 4-5 років тому була дуже поширеним явищем перед закриттям банку. Схема проста, і, як підкреслюється у висновку БП-ВС, не виходить за рамки чинного законодавства. Як тільки компанія розуміє, що її банк йде на дно (не проводить платежів і не видає коштів з рахунків), вона запускає виплати персоналу.

Зазвичай у вигляді матеріальної допомоги з різних приводів: комусь не лікування, комусь на навчання, комусь на дітей і т.д. Мета – перерахувати кошти з рахунку юрособи на рахунки фізосіб. Адже бізнесу нічого не належить після закриття банку, а люди мають право на горезвісні до 200 тис. грн. Компанія розраховує зібрати всі перераховані гроші від своїх працівників після виплати їм відшкодування Фондом гарантування вкладів. Або все, або частина.

У ФГВФО як могли протистояли цьому явищу – називали матдопомогу незаконним дробленням. І просто не вносили людей в списки на виплату компенсації, і ті сиділи без грошей.

Однак нові висновки Верховного суду відкривають їм можливості виплат. У справі №712 / 10864/16-а він зробив висновок, що виплата ТОВ "Лада-Україна" матдопомоги на рахунку в банку "Фінанси та Кредит" не несе в собі нічого протизаконного. Так що, якщо перерахування коштів на рахунки людей відбулося до введення тимчасової адміністрації – вкладники повинні опинитися в списках постраждалих і отримати свої до 200 тис. грн. в кожному випадку.

Що мені з цього

Нове рішення повинно спростити суперечки інших вкладників з Фондом гарантування. Юрист пояснив як.

"Дуже важливе рішення і аналогічне було недавно прийнято Верховним судом щодо вкладників банку "Київська Русь". Якщо закон не порушений, то Фонд гарантування зобов'язаний виплачувати людям компенсації. Це вже остання судова інстанція, що її заперечив, і ФГВФО залишається тільки виконувати постанову, щоб не думали з цього приводу. Іншим же вкладникам з подібними проблемами варто активно користуватися правовими позиціями БП-ВС в однотипних ситуаціях, посилаючись на них. Якщо працівники Фонду гарантування відмовляться прислухатися до висновків найвищого судового органу влади, то раджу людям звертатися в поліцію. Відразу писати на представника ФГВФО заяву про зловживання службовим становищем, за що передбачена відповідальність до 3 років в'язниці. Адже є офіційна правова позиція, яка порушується. І такі дії чиновників ФГВФО підривають не тільки довіру до держави і банківської системи, а й суперечать нормам закону про гарантування вкладів ", – прокоментував старший партнер адвокатської компанії" Кравець і партнери "Ростислав Кравець.


                         



Коментарі