Головні Новини
Подобається

Українці самі зможуть вибирати, коли виходити на пенсію. Кому з громадян пощастить?

13/01/2019
Українці самі зможуть вибирати, коли виходити на пенсію. Кому з громадян пощастить?

Фахівець у сфері пенсійного забезпечення Галина Третьякова розповіла, за яких умов українці зможуть самі вирішити, в якому віці виходити на пенсію.

ПІДВИЩЕННЯ ПЕНСІЙНОГО ВІКУ. Щоб збалансувати кількість працюючих і пенсіонерів, Світовий банк оприлюднив повідомлення про те, що пенсійний вік потрібно збільшувати. І це вже відбувається, незважаючи на заяви політиків.

ДЛЯ ЖІНОК. За словами Галини Третьякової, для жінок пенсійний вік збільшують планово – на 6 місяців щорічно з 2011 року. Таким чином, в 2019 році жінки зможуть вийти на пенсію в 58,5 років. І цей вік буде збільшуватися до 2021 року.

ВАРІАНТИ. Внаслідок соціальної реформи, яка стартувала в жовтні 2017 року, в Україні з'явилися ще два пенсійних віку: 63 роки (якщо у людини не вистачає стажу, але пенсія покладена йому за віком) і 65 років (якщо у пенсіонера немає ні необхідного стажу, ні доходу, і він може претендувати тільки на отримання соціального мінімуму).

ОСОБИСТИЙ ВИБІР. Як пояснила Галина Третьякова, самостійно визначати час виходу на пенсію зможе лише одна категорія українців – ті, у кого достатньо стажу для цього.

Галина ТРЕТЬЯКОВА, експерт в сфері пенсійного забезпечення:

Якщо у тебе є 40 років стажу, ти можеш вибирати пенсійний вік самостійно, не прив'язуючись ні до 63, ні до 65 років. Ця норма почне працювати з 2019 року. Раніше вона не працювала, хоча і була закладена реформою.

Підвищення пенсій в Україні має пройти в кілька етапів.

З 1 грудня 2018 року мінімальну пенсію підвищили з 1435 до 1497 грн.

У січні 2019 року виплати підвищать військовим пенсіонерам. При наявності 20 років стажу військовослужбовці мають право на пенсію в розмірі 50% від їх зарплати, співробітники поліції – 55%. За кожний рік стажу понад 20 років виплати збільшать на 3%, але при цьому пенсія не може бути більше ніж 70% від зарплати.

У квітні 2019 року пенсії будуть перераховані автоматично. В уряді обіцяють зробити це на вигідних умовах: або з урахуванням тільки страхового стажу, або з урахуванням стажу та заробітку.


                         



Коментарі