Головні Новини
Подобається

Закони, які вплинуть на життя українців у 2019 році: що змінеться?

06/01/2019
Закони, які вплинуть на життя українців у 2019 році: що змінеться?

Що саме чекатиме українців у 2019 році, після вступу у силу нових законів, які безпосередньо вплинуть на кожного громадянина України.

 
Перерахунок пенсій. 
Починаючи з січня 2019 року, майже двом мільйонам пенсіонерів, які досягли 65-річного віку, буде проведено перерахунок пенсій.

Йдеться про трудовий стаж чоловіків – 35 років і жінок – 30 років.


Згідно з новими нормативами, розмір пенсії для таких осіб не може бути нижче, ніж 40% мінімальної зарплати. Якщо з 1 грудня мінімальна пенсія складала 1 497 грн, то після нового року мінімум для зазначеної категорії осіб повинен бути не нижче 1 669 гривень. Збільшення складе на 172 гривні.

 

Монетизація субсидій. З 1 січня Кабмін запускає механізм монетизації комунальних субсидій. Субсидія в грошовій формі буде надаватися домогосподарствам, які вперше звернуться за її отриманням. З жовтня монетизація повинна торкнутися всіх одержувачів. Сума субсидій буде нараховуватися безпосередньо на особистий обліковий запис одержувача в банківській установі.

Кошти будуть направлятися тільки на оплату комунальних послуг.

 

Підвищення мінімальних зарплат. Як відомо, в Україні очікується зростання мінімалки з 3 723 до 4 173 гривень. Для мінімальщіків, крім отримання зайвих грошей, це автоматично означає і скорочення комунальних субсидій.

Таким чином, прожитковий мінімум з 1 січня також збільшується – до 1 853 гривень.

 
На 30% підвищаться мінімальні оклади в службах Міністерства внутрішніх справ. Найнижчий оклад поліцейського буде становити 9,2 тисячі гривень. Найнижчий оклад бійця служби з надзвичайних ситуацій складе 9 тисяч гривень. Мінімальний оклад військовослужбовця підвищується до 10 тисяч гривень.

 

Програма «Муніципальна няня». Український уряд з 2019 року пропонує молодим батькам самостійно знайти няню для свого малюка. Держава і місцева влада компенсує частину оплати послуг няні в розмірі 1,5 тисяч гривень у місяць.

Ця програма призначена для сімей з дітьми до 3-х років, в яких батьки з тих чи інших причин не можуть взяти відпустку по догляду за дитиною.

Варто відзначити і мінуси: компенсація буде виплачуватися не щомісяця, а в кінці року.

 

У суді зможе захищати тільки адвокат з ліцензією. З 1 січня звичайні юристи повністю втратили право захищати інтереси громадян в судах: це зможуть робити тільки адвокати з ліцензіями. Експерти оцінюючи нові норми прийшли до висновку, що подібне нововведення призведе до невблаганного зростання ціни на послуги юристів.

 

Нові правила з трансплантації органів. Кожен, хто виявить своє бажання зможе стати донором життєво важливих органів. Крім того за життя людина може документально відмовитися ставати донором після своєї смерті.

Якщо ж з якихось причин він не зробив вибір за життя, його прямі родичі зможуть розпорядитися його біоматеріалом після смерті. Даний закон вступає в силу з 1 січня.


Подорожчають цигарки. З 1 січня акцизний податок з тютюнових виробів зріс на 20%. Це в свою чергу призведе до подорожчання сигарет. За попередніми оцінками, середня вартість пачки сигарет складе 36 грн.

 


                         



Коментарі