Головні Новини
Подобається

В Україні з’явилася нова система для фінансової звітності

05/01/2019
В Україні з’явилася нова система для фінансової звітності

НКЦПФР та Нацкомфінпослуг оприлюднили українську таксономію фінансової звітності – склад статей та показників фінансової звітності, які підлягають розкриттю суспільно важливими підприємствами.  

Як інформує прес-служба НКЦПФР, оприлюднення таксономії на сайті Комісії та інших регуляторів є першим узгодженим кроком у запровадженні в Україні сучасної системи звітності, відповідної стандартам економічно розвинених країн. 

Система звітності в електронному форматі XBRL спрощує укладання звітності підприємствам, усуває дублювання звітності різним державним органам, покращує аналіз звітності та збільшує ефективність нагляду. 

Слід нагадати, що систему подання фінансової звітності в єдиному електронному форматі XBRL НКЦПФР впроваджує за підтримки Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» та Програми TU-FINSTAR. 

Коментуючи цю подію, Голова НКЦПФР Тимур ХРОМАЄВ зауважив: «Перехід на звітність у форматі XBRL не лише істотно покращить ефективність фінансового регулювання в країні, а й спростить аналіз даних, зокрема й з боку іноземних інвесторів. 

Дані легко піддаються машинній обробці й є універсальною мовою бізнесу, легко зрозумілою в усіх куточках світу. Україна стає відкритішою та доступнішою інвесторам». 

Зі свого боку Директор Департаменту НКЦПФР Катерина РАФАЛЬСЬКА підкреслила: «Впровадження сучасної системи звітності відбувається за планом. Оприлюднення таксономії, яку ми розробляли більше двох років, дозволить нам забезпечити своєчасний перехід фінансових, страхових компаній, банків, крупного бізнесу на подання звітності у форматі XBRL». 

Згідно з повідомленням Нацкомфінпослуг, таксономія UA XBRL МСФЗ публікується відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння щодо розробки та запровадження системи фінансової звітності від 11.12.2017 р., підписаного очільниками Національного банку України, Міністерства фінансів України, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку і Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. 

XBRL (англ. eXtensible Business Reporting Language – «розширювана мова ділової звітності») – відкритий стандарт обміну бізнес-інформацією. 

У багатьох розвинутих країнах він є загальновизнаним стандартом для подання фінансової звітності за МСФЗ і GAAP США в електронному вигляді. На цей час XBRL офіційно рекомендований до використання і підтримується Радою з МСФЗ для електронного складання звітності за стандартами МСФЗ.


                         



Коментарі