Економіка України
Подобається

Експерт розповів, що відбудеться з доларом та економікою України у 2019 році

23/12/2018
Експерт розповів, що відбудеться з доларом та економікою України у 2019 році

Макрофінансова допомога дозволить поповнити резерви НБУ, "валютні гірки" повинні припинитися, прогнозують експерти

Виділення Міжнародним валютним фондом (МВФ) Україні макрофінансової допомоги в рамкахновой 14-місячної програми stand-by в обсязі 3,9 млрд дол. З негайною виплатою першого траншу на 1,4 млрд дол. Має позитивно відбитися на курсі гривні і стабілізації української економіки.

Експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, зокрема, нагадав, що програма МВФ відкриває для України нові можливості по отриманню коштів.

"Гроші МВФ в будь-якому випадку підуть в резерви Національного банку. А на макроекономічну стабілізацію країни вплинуть кредити, які прийдуть в Україну паралельно з грошима МВФ – $ 500 млн від Євросоюзу, $ 850 млн гарантій Всесвітнього банку і т.д. Тобто за великим рахунком кредит  МВФ відкрив шлагбаум для інших кредитів. Безпосередньо на курсн гривні фінансова допомога Фонду відобразиться тільки позитивно, тому що ці кошти поповнять резерви Нацбанку і посилять присутність НБУ на валютному ринку. Звичайно, це безперечно добре ", – пояснив він.

Як додав експерт, при цьому МВФ не висуває якихось непосильних додаткових вимог до України.

"Якщо ми подивимося Меморандум, в основному йдеться про забезпечення України макроекономічної стабільності, збалансованість бюджету, збереження всіх позитивних тенденцій, які є в реформуванні. Тобто насправді ніяких додаткових особливих складних умов ми в цьому документі не побачили. Всі вимоги, які там  тобто, якихось застережень для отримання наступних траншів в Україні не буде. Так що, в принципі, все добре, і цей транш позитивно відобразиться на перспективах фінансової стабільності на 2019 рік ",  – підкреслив економіст.

У свою чергу, як підтвердив старший аналітик ГК ForexClub Андрій Шевчишин, запуск нової програми і новий транш кредиту МВФ є обов'язковою умовою стійкості фінансової системи в період критично високих виплат за зовнішнім боргом в 2019 році.

"Коштів МВФ, ЄС і гарантій Світового банку може навіть не вистачити, якщо дефіцит зовнішньоторговельного балансу України буде розширюватися або будуть сформовані несприятливі чинники, що знижують урожай або ціни на сировину по ключовим експортних напрямках", – уточнив експерт.

Аналітик "Альпарі" Максим Пархоменко розповів нам, що транш при повній реалізації всієї програми в розмірі в 3,9 млрд дол. Піде в першу чергу на реструктуризацію старих боргів, які були сформовані в 2014 році, і призведе до зменшення загальної боргового навантаження на бюджет  і гривню.

"Формування додаткової підтримки дозволить гривні втримати поточні цінові рівні. У той же, час резерви будуть залишатися на тих же позиціях, адже даний транш не піде на збільшення їх резервів", – упевнений Пархоменко, незважаючи на запевнення влади, що гроші МВФ направлять в резерви.

При цьому фахівці застерегли українців від занадто оптимістичних очікувань, пов'язаних з впливом траншу МВФ на курс долара.  Експерти підкреслюють, що зараз ситуація на валютному ринку і так достатньо стабільна, а позитивні очікування з приводу співпраці України і МВФ торговці валютою вже "відіграли".


                         



Коментарі