Технологии
Подобається

ЧИ ВИГІДНО БУДУВАТИ СОНЯЧНІ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ ДЛЯ ПРИВАТНОГО БУДИНКУ?

10/11/2018
ЧИ ВИГІДНО БУДУВАТИ СОНЯЧНІ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ ДЛЯ ПРИВАТНОГО БУДИНКУ?

Отже, ви вирішили купити сонячні батареї для приватного будинку, але як і раніше не можете ніяк наважитися, бо не впевнені, чи варто вкладати заощадження у дороге фотоелектричне обладнання? Наскільки надійними та прибутковими виявляться такі інвестиції? Як швидко до вас повернуться вкладені гроші? І в яку станцію краще інвестувати – автономну, мережеву чи гібридну?

Для початку варто дізнатися про види сонячних електростанцій.

Існують системи на основі сонячних батарей, які можна використовувати для підігріву води, опалення, електро- та водопостачання будинку, для підзарядки електромобіля, зрошення та поливу земельної ділянки. Сонячні станції виробляють електрику, яка може йти як на власні потреби, так і в загальну електромережу. Останній варіант актуальний, якщо вони генерують більше, ніж споживає домогосподарство.

Якщо ви плануєте продавати надлишки генерації за «зеленим» тарифом, обирайте мережеву сонячну електростанцію. Автономна електропостачальна станція  потрібна у регіонах, де у силу різних причин немає централізованої електромережі.

Хочете використовувати станцію для резервного живлення будинку? Тоді обирайте гібридну систему: вона може працювати  як з віддачею, так і без неї у загальну мережу, надавати електроенергію у побутові електроприлади від сонячних модулів, акумуляторних батарей, дизельного генератора.

Скільки коштує сонячна станція?

Вартість фотоелектричної системи залежить від багатьох факторів – потрібно врахувати і вид станції. Основними компонентами будь-якої сонячної станції є панелі (генерують DC струм) й інвертор (перетворює DC в АС струм). І, якщо сонячні модулі підходять до всіх видів систем, перетворювач струму підбирається під конкретні завдання. Ціни на гібридний інвертор в 1,5-2,5 рази вище, ніж на мережевий пристрій. Відповідно і станція з ним буде коштувати на 40-70 тисяч гривень дорожче. Автономні інвертори коштують у порівнянні з мережевими, проте різняться малою потужністю.

У середньому кожен кіловат потужності станції під ключ обходиться в 750-1000 доларів. У комплект, окрім інвертора та панелей, входять системи кріплень, коннектори, кабель і шафа захисту. В автономних і гібридних системах обов'язково присутні акумуляторні батареї. У станціях під «зелений» тариф потрібен двоспрямований електролічильник встановленого зразка. П'ята-шоста частина від загальної суми припадає на доставку та монтаж.

 

Прибуток від установки, та як швидко витрати окуплять себе?

У випадку з автономною станцією повернення інвестицій відбувається за рахунок економії на споживанні від загальної мережі. З урахуванням того, що середньостатистичне домогосподарство на рік витрачає 3600 кВт-год, завдяки використанню безкоштовної сонячної енергії, ви заощадите 5 тисяч гривень. Відповідно такий проект окупиться за 20-30 років.

Прибутковість мережевої та гібридної електростанції безпосередньо залежить від місця розташування. Так, у північних і деяких західних регіонах України установка може окупатися вже від 7 до 8,5 років. У  сонячних куточках країни – в Одеській, Херсонській, Миколаївській області – повернення інвестицій відбувається впродовж 4-5 років.

Важливо: чим потужніша станція, тим швидше ви повернете витрачені гроші. Саме тому експерти рекомендують під «зелений» тариф обирати систему на 10-30 кВт.

На продажах електрики можна заробляти до 170 тисяч гривень на рік. З огляду на те, що станція не вимагає трудомісткого та дорогого обслуговування, служить не менше 25 років і втрачає не більше 20% продуктивності за цей період часу, такий варіант інвестування можна дійсно вважати одним з найкращих. За прибутковістю та надійністю він вигідніше депозитування, а також придбання та здачі нерухомості в оренду.


                         



Коментарі